ES daudzgadu budžets ir jāuzlabo, lai Eiropas Parlaments to atbalstītu

Ziņa publicēta 24.07.2020
Atveseļošanās fonda izveide ir “vēsturisks solis”, taču apdraudētas ES ilgtermiņa prioritātes, piemēram, zaļais kurss un digitālā programma, norāda EP deputāti. Rezolūcijā par Eiropadomes 2020. gada 17. – 21. jūlija ārkārtas sanāksmes secinājumiem, deputāti pauž sēras par koronavīrusa upuriem apliecina cieņu visiem, kas ir cīnījušies pret pandēmiju. Viņi uzsver, ka “ES iedzīvotājiem ir kopīgs pienākums ievērot solidaritāti”.

EP deputāti rezolūciju atbalstīja ar 465 balsīm par, 150 pret un 67 atturoties.

Pozitīvs solis uz atveseļošanos, ilgtermiņā nepietiekams

Rezolūcijā, kas ir arī Parlamenta nostājas dokuments gaidāmajās sarunās par ES daudzgadu budžeta galīgo redakciju un atveseļošanos, Parlaments atzinīgi vērtē ES vadītāju maija lēmumu izveidot atveseļošanas fondu, un sauc to par “vēsturisku soli Eiropas Savienībai. Deputāti tomēr pauž nožēlu par “ievērojamiem dotāciju komponentu samazinājumiem,” un aicina Parlamentu pilnībā demokrātiski iesaistīties atgūšanas instrumentā, kas pagaidām “nenodrošina oficiālu lomu ievēlētajiem Eiropas Parlamenta deputātiem”.

Runājot par ES ilgtermiņa budžetu, viņi noraida samazinājumus, kas veikti uz nākotni vērstajās programmās, un uzskata, ka tie “apdraudēs ilgtspējīgas un noturīgas atveseļošanas pamatus”. ES pamatprogrammās, kas vērstas uz klimata aizsardzību, pāreju uz digitālo formātu, uz veselību, jaunatni, kultūru, pētniecību vai robežu pārvaldību, “ir risks tūlītējam finansējuma kritumam no 2020. gada līdz 2021. gadam” un “ES budžets kopumā būs mazāks par 2020. gada līmeni, apdraudot ES saistības un prioritātes”.

Parlamentu nevar piespiest pieņemt sliktu vienošanos

Tādējādi Parlaments neatbalsta politisko vienošanos par 2021.–2027. gada daudzgadu finanšu shēmu (DFS) tās pašreizējā redakcijā, un aicina Parlamenta piekrišanu neuzskatīt par pašu par sevi saprotamu. EP deputāti ir gatavi neatbalstīt ES ilgtermiņa budžetu, līdz gaidāmajās sarunās starp Parlamentu un Padomi netiks panākta apmierinoša vienošanās, vēlams, vēlākais, līdz oktobra beigām, lai neapdraudētu jauno programmu raitu uzsākšanu no 2021. gada 1. janvāra.

Tiesiskuma mehānisms

Parlaments “pauž dziļu nožēlu” par to, ka Eiropadome ir ievērojami vājinājusi Komisijas un Parlamenta centienus DFS un atveseļošanas plāna ietvaros ievērot tiesiskumu, pamattiesības un demokrātiju.

Jauni ES ieņēmumu avoti un ES parāda atmaksa

EP deputāti atkārtoti uzsver, ka Parlaments nesniegs piekrišanu DFS bez vienošanās par ES pašu resursu sistēmas reformu, tostarp jaunu pašu resursu groza ieviešanu līdz 2021. – 2027. Gada DFS beigām.

Viņi uzskata, ka ES valstu un valdību vadītāji nav spējuši risināt jautājumu par atveseļošanas instrumenta atmaksāšanas plānu un atgādina, ka tam ir tikai trīs iespējas: turpmāki samazinājumi programmām ar ES pievienoto vērtību līdz 2058. gadam, dalībvalstu iemaksu palielināšana vai jaunus pašu resursu radīšana. Viņi uzsver, ka Parlamentam ir pieņemama vienīgi jaunu pašu resursu izveide, kas var palīdzēt atmaksāt ES parādu, vienlaikus glābjot ES budžetu un mazinot fiskālo spiedienu uz valstu kasēm un ES iedzīvotājiem.

Vidēja termiņa pārskatīšana ir obligāta

Visbeidzot EP deputāti pieprasa, lai ne vēlāk kā līdz 2024. gada beigām stātos spēkā juridiski saistoša DFS vidusposma pārskatīšana; uzsver, ka šai pārskatīšanai ir jāattiecas uz maksimālajiem apjomiem laikposmam no 2025. gada līdz 2027. gadam, papildu pašu resursu ieviešanu un klimata un bioloģiskās daudzveidības mērķu īstenošanu.

Avots: https://www.europarl.europa.eu/