Covid-19: digitālā uzraudzība, robežas un cilvēktiesības

Ziņa publicēta 17.08.2020
EP Cilvēktiesību apakškomitejas priekšsēdētāja uzsver, ka ir nepieciešami pasākumi pret Covid-19, bet to ietekmei uz privātumu un brīvību ir jābūt samērīgai un ierobežotai laikā. Covid-19 radītā krīze ir pakļāvusi pārbaudījumam atsevišķus ES pamatprincipus. Facebook Live sarunā ar EP Cilvēktiesību apakškomitejas (DROI) priekšsēdētāju Mariju Arenu (Maria Arena, S&D, Spānija) apspriedām cilvēktiesību aspektu ES veiktajos pasākumos reakcijā uz koronavīrusa uzliesmojumu.

 Krīzes laikā ES bija ieņēmusi nozīmīgu lomu, nodrošinot preču un pakalpojumu brīvu apriti, tostarp zāļu un medicīniskā aprīkojuma brīvu apriti uz valstīm, kurām palīdzība bija visvairāk nepieciešama," norādīja EP deputāte, taču "ir ļoti svarīgi atgriezt iedzīvotāju pārvietošanās brīvību". “Eiropa bez tās [pārvietošanās brīvībās] nav Eiropa,” sacīja deputāte.

ES koordinē dalībvalstu pasākumus iekšējās robežkontroles atcelšanai, lai cilvēki varētu atsākt droši ceļot. Taču joprojām spēkā ir pasākumi tālākas vīrusa izplatīšanās ierobežošanai, un daži no tiem rada bažas par privātumu. Starp tiem ir izsekošanas lietotnes koronavīrusa attīstības un izplatības uzraudzībai, ko ES ir atzinusi par svarīgu instrumentu, kas palīdzētu atvērt robežas. “Ir svarīgi izmantot [mūsu darbā] tehnoloģijas, tostarp cilvēku izsekošanai, lai novērstu turpmāku inficēšanos, bet mums ir jāievēro principi," sacīja M. Arena.

“Lietotnēm ir jāievēro ES tiesību akti datu aizsardzības jomā.” DROI priekšsēdētajā norādīja, ka 17. aprīlī pieņemtajā rezolūcijā Eiropas Parlaments aicināja veikt vairākus aizsardzības pasākumus attiecībā uz izsekošanas lietotņu izmantošanu.

“Iegūtā informācija ir jāapstrādā saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem datu aizsardzības jomā, kas nodrošina noteiktu cilvēktiesību aizsardzības garantijas līmeni, nevis izmantojot ārkārtas situācijas tiesību aktus,” piebilda Marija Arena.

Atbildot uz jautājumu par nepieciešamību līdzsvarot privātumu ar ceļotāju termisko skenēšanu un prasību uzrādīt medicīnisko izziņu, šķērsojot konkrētas valstis, deputāte sacīja: “Es piekrītu, ka normālā situācijā nebūtu normāli veikt šāda veida kontroli. Taču šobrīd tas tā nav. Ja vēlamies atcelt robežkontroli, ja vēlamies kontrolēt pandēmijas situāciju, mums ir nepieciešams vairāk informācijas.”

Avots:https://www.europarl.europa.eu/