LUX balva: skatītāji un EP deputāti lemj par labāko filmu

Ziņa publicēta 09.09.2020
Eiropas Parlamenta kino balva piedzīvo lielas pārmaiņas, lai vēl vairāk Eiropas filmu būtu pieejamas plašākam Eiropas skatītāju lokam.

Kino balva tika izveidota pirms 13 gadiem, lai atbalstītu Eiropas kino industriju un veicinātu Eiropas filmu izplatīšanu ārpus savu valstu robežām. Šodien Eiropas Parlamenta Lux Kino balva tiek pārveidota, iesaistot skatītājus uzvarētāja noteikšanā. Uzlabotā LUX balva apvieno spēkus ar Eiropas Kinoakadēmiju (European Film Academy, EFA), lai sasniegtu plašāku auditoriju.

Jauns balsojums, jauns zīmols, jauni partneri, jauns kalendārs

Jaunā balva iegūst jaunu nosaukumu - “LUX – Eiropas skatītāju kino balva”. Jaunajā formātā konkursam tiks atlasītas vairāk filmu (piecas) un tās tiks subtitrētas 24 oficiālajās ES valodās. Izņēmuma kārtā, ņemot vērā Covid-19 radītās krīzes negatīvo ietekmi uz kino industriju, par galveno balvu šogad sacentīsies tikai trīs filmas.

EP Kultūras komitejas (CULT) priekšsēdētāja Sabīne Verheiena (Sabine Verheyen), iepazīstinot ar jauno balvu 77. Starptautiskajā Venēcijas kinofestivālā, sacīja: “Līdz šim LUX Kino balvas vēstījums bija “Eiropas Parlaments ir apņēmies atbalstīt kultūru“, un mēs varam lepoties ar šo sasniegumu.” “No šā brīža mēs vēlamies apvienot spēkus ar jauniem partneriem. Mēs vēlamies iesaistīt arvien vairāk un vairāk eiropiešu," sacīja EP deputāte.

LUX balvas jaunais nosaukums atspoguļo uzlabotās partnerības: “LUX – Eiropas skatītāju kino balvu” piešķir Eiropas Parlaments un Eiropas Kinoakadēmija (European Film Academy, EFA) sadarbībā ar Eiropas Komisiju un Europa Cinemas.

LUX balva: jaunais scenārijs

·   Rudens: Atlases žūrija, kuru veido kino profesionāļi, izvirza filmas, kuras tiks subtitrētas 24 oficiālajās ES valodās;

·   12. decembrī Reikjavīkā: par trim izvirzītajām filmām paziņo Eiropas Kinoakadēmijas (EFA) balvu pasniegšanas ceremonijā;

·   No 2020. gada decembra līdz 2021. gada aprīlim: skatītāji visā Eiropā var noskatīties balvai izvirzītās filmas kinozālēs vai tiešsaistē;

·   Balsojot tiešsaistē, skatītājiem ir 50% balsu un EP deputātiem ir 50% balsu.

·   2021. gada 28. aprīli: uzvarētājs tiek paziņots apbalvošanas ceremonijā Eiropas Parlamentā.

Kas saglabājas nemainīgs?

Šajos gados LUX balva ir ieguvusi reputāciju, atlasot Eiropas kopražojumus, kas rosina pārdomas par šobrīd aktuāliem politiskiem un sociāliem jautājumiem un veicina debates par Eiropas vērtībām. Šis uzstādījums ir jāsaglabā kā prioritāte. Ar Eiropas Parlamenta atbalstu balvai izvirzīto filmu subtitri arī turpmāk tiks tulkoti 24 ES oficiālajās valodās, lai tās būtu pieejamas iespējami plašai auditorijai.

Visbeidzot, apbalvošanas ceremonijas norises vieta paliek nemainīga – balva tiks pasniegta Eiropas Parlamenta plenārsesijas laikā. Vienīgā izmaiņa, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, – ceremonija turpmāk notiks aprīlī, nevis novembrī.

Esam lepni atbalstīt kino

EP priekšsēdētājs Dāvids Sasoli, uzrunājot Venēcijas kinofestivāla dalībniekus video vēstījumā, sacīja: “Mēs lepojamies ar to, ka esam vienīgais Parlaments pasaulē, kas piešķir kino balvu.” EP priekšsēdētājs uzsvēra, ka jaunā balva ir solis uz priekšu mākslinieku un Eiropā veidotu darbu atbalstā, jo īpaši ņemot vērā koronavīrusa izraisītās krīzes negatīvo ietekmi uz nozari. Eiropas kultūras komisāre Marija Gabriela savukārt atzīmēja, ka iepriekšējos gados konkursam atlasītās 130 filmas ir apliecinājušas Eiropas kino daudzveidību, pateicoties LUX balvai.

 

Avots: https://www.europarl.europa.eu/