2021 — Eiropas Dzelzceļa gads

Ziņa publicēta 27.01.2021
ES 2021. gadu pasludina par Eiropas Dzelzceļa gadu, lai veicinātu vilcienu kā droša un ilgtspējīga transporta izmantošanu. Uzzināt vairāk.

Eiropas Parlaments 15. decembrī apstiprināja Komisijas priekšlikumu 2021. gadu pasludināt par Eiropas Dzelzceļa gadu.

Šis lēmums, ko Padome pieņēma 16. decembrī, ir saistīts ar ES centieniem veicināt videi draudzīgus transporta veidus un līdz 2050. gadam saskaņā ar Eiropas zaļo kursu panākt klimatneitralitāti.

Jau tiek plānoti dažādi pasākumi dzelzceļa popularizēšanai visā ES, lai mudinātu gan iedzīvotājus, gan uzņēmumus to vairāk izmantot.

Ilgtspējīga un droša mobilitāte

Transporta nozare rada 25 % ES siltumnīcefekta gāzu emisiju. Savukārt dzelzceļa daļa ir vien 0,4 % no siltumnīcefekta gāzu emisijām Eiropas Savienībā. Dzelzceļš lielā mērā ir elektrificēts, un tas ir vienīgais transporta veids, kura radītās emisijas kopš 1990. gada ir pastāvīgi samazinājušās. Dzelzceļam var būt nozīmīga loma arī ilgtspējīgā tūrismā

Nelielā negadījumu skaita dēļ dzelzceļš ir arī drošākais sauszemes transporta veids: dzelzceļa satiksmes negadījumos tiek reģistrēts vien 0,1 bojāgājušais uz vienu miljardu pasažierkilometru salīdzinājumā ar 0,23 bojāgājušajiem autobusu satiksmē, 2,7 — braucienos ar vieglajiem automobiļiem un 38 bojāgājušajiem braucienos ar motocikliem (2011.–2015. gada laikposmā). 2018. gadā Parlaments apstiprināja jaunus pasākumus dzelzceļa pasažieru tiesību stiprināšanai.


Dzelzceļš savieno attālus apgabalus, nodrošinot Eiropas reģionu iekšējo un pārrobežu kohēziju. Tomēr pašlaik pa dzelzceļu veic vien 7 % pasažieru un 11 % kravu pārvadājumu. Novecojusi infrastruktūra, savu laiku pārdzīvojuši uzņēmējdarbības modeļi un augstas uzturēšanas izmaksas ir daži no šķēršļiem, kas jāpārvar nolūkā izveidot vienotu Eiropas dzelzceļa telpu.

Ar autotransportu pārvadā 75 % iekšzemes kravu: ievērojama daļa no šī apjoma būtu jāpārorientē uz dzelzceļu un iekšzemes ūdensceļiem kā ilgtspējīgāku transporta veidu, tā palīdzot samazināt šīs jomas emisijas. Ir vajadzīgas ievērojamas investīcijas un Eiropas transporta tīkla (TEN-T) izvēršana, lai šo mērķi izdotos panākt.

Dzelzceļš Covid-19 pandēmijas laikā

Covid-19 krīze ir parādījusi, ka dzelzceļš ārkārtas apstākļos var nodrošināt pirmās nepieciešamības preču, piemēram, pārtikas, zāļu un degvielas, ātru transportēšanu.

Tomēr krīze arī smagi skārusi nozari, pasažieru skaitam ievērojami samazinoties ceļošanu ierobežojošo pasākumu dēļ. Tomēr nozarei būs svarīga loma ekonomikas ilgtspējīgā atveseļošanā no pandēmijas.

Kāpēc 2021. gads izvēlēts par Eiropas Dzelzceļa gadu?

2021.gads ir būtiski svarīgs ES dzelzceļa politikai, jo tas ir pirmais pilnais gads, kad tiek īstenoti Ceturtās dzelzceļa tiesību aktu paketes noteikumi. Tiesību aktu kopuma mērķis ir izveidot pilnībā integrētu Eiropas dzelzceļa telpu, likvidējot atlikušos institucionālos, juridiskos un tehniskos šķēršļus, un tā atbalstīt ekonomikas izaugsmi.
Avots: https://www.europarl.europa.eu/