Diskusija "Kādēļ Eiropas Parlaments piemin nacisma un staļinisma upuru piemiņas dienu 23. augustā?"

Ziņa publicēta 18.08.2011
Pirmdien, 22.augustā,  plkst. 12.00 notiks diskusija ar EP deputātiem Inesi Vaideri, Ivaru Godmani, vēstures ekspertiem un Latvijas dažādu politisko partiju jaunatnes pārstāvjiem par Eiropas vēstures jautājumiem. Diskusija notiks ES mājas 1. stāvā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā.

Eiropas Parlaments pirms trim gadiem balsojumā apstiprināja rakstisku deklarāciju "Par 23.augusta pasludināšanu par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu", lai paturētu atmiņā masu deportāciju un iznīcināšanas upurus, vienlaicīgi nostiprinot demokrātiju, mieru un stabilitāti Eiropā. Deklarācija norāda, ka staļinisma un nacisma agresijas ietvaros veiktās masu deportācijas, slepkavības un apspiešana ir klasificējamas kā kara noziegumi un noziegumi pret cilvēci; un saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem uz tiem neattiecas noilguma termiņi.

EP Informācijas biroja vadītājs Māris Graudiņš uzsver, ka EP deklarācija var kalpot par pamatu, lai par vēstures jautājumiem varētu vienoties visa Latvijas sabiedrība, jo tā nosoda gan nacisma, gan staļinisma režīmu veiktos noziegumus, no kuriem cieta Latvijas iedzīvotāji.

Apaļā galda diskusijā piedalīsies EP deputāti,  bijušais „Atmoda” redaktora vietnieks Jānis Krūmiņš, vēsturnieks Edgars Engīzers  un jautājumi, uz kuriem diskusijā centīsimies rast atbildes, ir

  • Ko Eiropas politiķi saka par 23. augustu, Hitlera-Staļina pakta parakstīšanas dienu?
  • Vai mēs pienācīgi pieminam nacisma un staļinisma upurus Latvijā šodien?
  • Vai Latvijas sabiedrība var vienoties par šīs dienas nozīmīgumu?
  • Vai 1989. gada 23. augusts bija jauna laikmeta sākums?

Diskusijā aicināts piedalīties ikviens interesents, kā arī diskusiju varēs vērot tiešsaistē www.europarl.lv

Uzziņai:

Eiropas Parlamenta deputāti rakstiskas deklarācijas var izmantot, lai sāktu vai atsāktu debates par jautājumu, kas attiecas uz kādu Eiropas Savienības darbības jomu.

Rakstiskā deklarācija "Par 23.augusta pasludināšanu par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu" pieejama - šeit

Diskusijas programmu iespējams lejuplādēt ŠEIT.

Informāciju sagatavoja:

Iveta Ķelpe, EPIB preses nodaļas vadītāja

Tālr. 67085468, E-pasts: iveta.kelpe@europarl.europa.eu