Enerģijas cenas: Eiropas Parlaments prasa steidzamus pasākumus patērētāju un uzņēmumu aizsardzībai

Ziņa publicēta 19.09.2022
Otrdien Eiropas Parlaments ar Padomes prezidentvalsts Čehijas pārstāvjiem un Komisiju sprieda par to, kā varētu ierobežot enerģijas cenu straujo kāpumu.

Plānots, ka Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena rītdienas plenārsēdē, uzstājoties ar runu par stāvokli Eiropas Savienībā, nāks klajā ar ārkārtas priekšlikumiem enerģētikas jomā.

Padomes prezidentvalsts Čehija debatēs paziņoja, ka Padome gaidāmos Eiropas Komisijas priekšlikumus centīsies pieņemt jau ārkārtas sanāksmē septembra beigās.

Eiropas enerģētikas komisāre Kadri Simsone sacīja, ka Komisija ierosinās pasākumus, lai mazinātu elektroenerģijas pieprasījumu maksimuma cenu stundās, lai mazinātu tirgus svārstības. Tā arī ieviesīs ES mēroga peļņas ierobežojumus uzņēmumiem, kas ražo enerģiju ar zemu oglekļa dioksīda emisiju līmeni, un ieņēmumus, kas gūti virs šiem griestiem, izmantos, lai palīdzētu dalībvalstīm atbalstīt neaizsargātākos patērētājus. Viņa arī teica, ka Komisija sadarbosies ar elektroenerģijas tirgus regulatoriem, lai risinātu likviditātes problēmas.

EP deputāti debatēs uzsvēra, ka ir jānodrošina solidāra ES reakcija un enerģētikas uzņēmumu gūtās peļņas lietošana patērētāju aizsardzībai. Daudzi mudināja veicināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu un attīstīt energotīklu pārrobežu savienojumus, jo īpaši starp Franciju un Spāniju. Vairāki norādīja, ka Vācijai pašreizējos apstākļos nevajadzētu slēgt atlikušās atomelektrostacijas. Citi deputāti pieprasīja vērsties pret spekulācijām gāzes tirgū un samazināt elektroenerģijas pieprasījuma maksimumu, savukārt vēl citi uzsvēra, ka elektroenerģija ir sabiedriskā labuma prece, ko nedrīkstētu tirgot biržā.

Vispārīgi

Krievijas gāzes piegāžu pārtraukšana Saistībā ar karu Ukrainā ir izraisījusi strauju elektroenerģijas cenu kāpumu un tirgus svārstības, kas liek Komisiju un dalībvalstis apsvērt jaunas politikas iespējas, piemēram, cenu ierobežošanu vai gāzes un elektroenerģijas cenu atsaistīšanu. 

Pēdējos mēnešos Parlaments un Padome ir pieņēmuši ārkārtas plānu gāzes rezervju papildināšanai. Komisija ir nākusi klajā arī ar RepowerEU plānu un ES mēroga gāzes patēriņa samazināšanas pasākumus.

 

Links

Brīvi lietojami audiovizuālie materiāli žurnālistiem par enerģijas cenām

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/energy-prices_20304

Plenārsesijas debašu videoieraksts: ES reakcija uz enerģijas cenu pieaugumu Eiropā

https://www.europarl.europa.eu/plenary/en/vod.html?mode=chapter&vodLanguage=EN&vodId=47bcb6d1-add7-c86b-b7fb-b4757bcff022&date=20220913#

 

Jānis KRASTIŅŠ
Preses sekretārs Latvijā
(+371) 6708 5461
(+371) 26 542 369
janis.krastins@europarl.europa.eu