Tirdzniecības un klimata politika: ES un partnervalstis sāk darbu tirdzniecības ministru koalīcijā klimata jautājumos

Ziņa publicēta 19.01.2023
Šodien Eiropas Komisija, ES dalībvalstis un 26 partnervalstis sāks darbu koalīcijā klimata jautājumos — pirmajā ministru līmeņa forumā, kas veltīts tirdzniecības, klimata un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem. Koalīcija veicinās globālu rīcību, lai sekmētu tādu tirdzniecības politiku, kas var palīdzēt risināt klimata pārmaiņu radītās problēmas, izmantojot vietējas un globālas iniciatīvas.

Par tirdzniecību atbildīgais priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis

Klimata krīze ir vēl nepieredzēts pārbaudījums, uz kuru jāreaģē globāli. Tirdzniecības politika var palīdzēt rast risinājumus, lai mazinātu klimata pārmaiņas un pielāgotos tām, piemēram, paplašinot piekļuvi pareizajām tehnoloģijām un investīcijām. Ar šo koalīciju mēs varēsim nodrošināt augsta līmeņa vadību un sniegt norādījumus, lai veicinātu starptautisko sadarbību un sekmētu uz klimatnoturīgu ekonomiku vērstu tirdzniecības politiku, iniciatīvas un darbības. Ir laiks stāties pretī klimata pārmaiņu postošajai ietekmei uz cilvēkiem un ekonomiku visā pasaulē.

Koalīcijas mērķis ir veidot partnerības starp tirdzniecības un klimata kopienām, lai atrastu veidus, kādos tirdzniecības politika var palīdzēt klimata pārmaiņu radīto problēmu risināšanā. Tā veicinās tirdzniecību un investīcijas tādās precēs, pakalpojumos un tehnoloģijās, kas palīdz mazināt klimata pārmaiņas un pielāgoties tām.

Svarīgs punkts koalīcijas darba kārtībā ir atrast veidus, kādos tirdzniecības politika var atbalstīt visneaizsargātākās jaunattīstības un vismazāk attīstītās valstis, kuras saskaras ar vislielāko klimata pārmaiņu radīto risku.

Šajā augsta līmeņa politiskajā dialogā piedalīsies tirdzniecības ministri no dažādiem reģioniem ar dažādiem ienākumu līmeņiem. Koalīcijas darbā piedalīsies pilsoniskā sabiedrība, uzņēmumi, starptautiskās organizācijas un klimata un finanšu kopienas.

Koalīcijai var pievienoties jebkura ieinteresēta valsts, un pašreiz tajā ir vairāk nekā 50 ministri no 27 jurisdikcijām. To kopīgi vada četri dalībnieki — Ekvadora, ES, Kenija un Jaunzēlande. Pārējie dalībnieki ir Amerikas Savienotās Valstis, Angola, Apvienotā Karaliste, Austrālija, Barbadosa, Filipīnas, Gambija, Islande, Japāna (ārlietas un tirdzniecība), Kaboverde, Kanāda, Kolumbija, Korejas Republika, Kostarika, Maldīvija, Mozambika, Norvēģija, Ruanda, Singapūra, Šveice, Ukraina, Vanuatu un Zambija.

Koalīcija sniegs politiskus norādījumus un noteiks ar tirdzniecību saistītas stratēģijas, lai pielāgotos mainīgajiem klimatiskajiem apstākļiem un ekstrēmiem laikapstākļiem, piemēram, izstrādājot, izplatot, darot pieejamas un ieviešot klimatam draudzīgas tehnoloģijas un nodrošinot piekļuvi tām. Tā koncentrēsies uz to, lai rastu ar tirdzniecību saistītus risinājumus klimata krīzei, kuri atbilst Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējai konvencijai par klimata pārmaiņām (UNFCCC), Parīzes nolīgumam un ilgtspējīgas attīstības mērķiem, vienlaikus atbalstot pašreizējos centienus šajā jomā Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO).

Nākamie soļi

Nākamā ministru sanāksme notiks līdztekus nākamajai PTO ministru konferencei, kas plānota 2024. gada sākumā.

Konteksts

Klimata koalīcija tika oficiāli sākta Pasaules Ekonomikas foruma gadskārtējā sanāksmē Davosā 2022. gada 19. janvārī. Tās mērķis ir atrast veidus, kādos tirdzniecība un tirdzniecības politika var pozitīvi ietekmēt pašreizējo klimata krīzi. Tā būs augsta līmeņa politiskā dialoga forums, lai veicinātu starptautisko sadarbību klimata, tirdzniecības un ilgtspējīgas attīstības jomā.

Papildinformācija

Tirdzniecības ministru koalīcijas klimata jautājumos tīmekļvietne

Priekšsēdētājas izpildvietnieka Dombrovska un ministru Prado, Kurijas, O'Konora viedokļi

Avots: Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā