Notiks augsta līmeņa starptautiska konference “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā”

Ziņa publicēta 02.04.2024
Lai diskutētu par aktuālo situāciju Eiropas Savienībā šī brīža ģeopolitiskajā situācijā, 8. aprīlī, Rīgā, notiks augsta līmeņa starptautiska konference “ES sarunas 2024: ES kā drošas mājas mūsdienu ģeopolitiskajā ainavā.” Konferenci rīko Latvijas Ārpolitikas institūts (LĀI) sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību (EKP) Latvijā un Latvijas Republikas Saeimu.

Konferencē piedalīsies Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, TEPSA ģenerālsekretārs, bijušais ES Padomes Ģenerālsekretariāta ģenerāldirektora vietnieks Džims Kloss (Jim Closs); Eiropas Uzņēmumu vadītāju konventa ģenerālsekretārs Dr. Risto E.J. Pentile (Dr. Risto E. J. Penttilä), bijušais Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Martins Šulcs (Martin Schulz) un citi.

Konference kļuvusi par ikgadēju tradīciju un šogad notiks jau devīto reizi.  Šogad, kad atzīmējam divdesmitgadi kopš ES ievērojamākās paplašināšanās, īpaša uzmanība tiks pievērsta 2004. gada ES jaunpienākušajām desmit valstu un Eiropas Savienības sasniegumiem pēdējo divdesmit gadu laikā. Konferences laikā iedziļināsimies mūsdienu ģeopolitiskajā dinamikā, novērtēsim ES ekonomikas noturību, un diskutēsim par tādiem būtiskiem tematiem kā ES kodolenerģija, klimata pārmaiņas un lauksaimniecības politika. Aizsardzības jomā apspriedīsim jautājumus par robežu noturību, migrācijas problēmām un ES stratēģiskās autonomijas centieniem. Tāpat daļa diskusiju skars ES kosmosa iniciatīvas un mākslīgā intelekta attīstību.

Konferencē norisināsies trīs klātienes paneļdiskusijas un sešas tiešsaistes diskusijas, kas tiek organizētas sadarbībā ar Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politoloģijas institūtu Lietuvā (TSPMI VU), Starptautisko Aizsardzības un drošības centru (ICDS), Dānijas pētniecības institūtu - Tænketanken EUROPA, kā arī Somijas un Zviedrijas ārpolitikas institūtiem. Šogad pasākums vienlaikus notiks Rīgā, Tallinā, Viļņā, Helsinkos, Stokholmā un Kopenhāgenā. Konferences programma ir pieejama “ES sarunas 2024” mājaslapā: https://www.euconversations.com/lv. Aicinām skatīties konferenci tiešsaistē tās mājaslapā, Saeimas mājaslapā, LĀI, EKP un Saeimas sociālo mediju kontos, kā arī tiešsaistes ziņu portālā “Delfi”.

Mediju pārstāvjus, kuriem nav pastāvīgās akreditācijas darbam Saeimā, lūdzam savlaicīgi pieteikties, rakstot e-pastu uz prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.

Plašāka informācija pieejama sazinoties ar Albīni Hlopņicku, Latvijas Ārpolitikas institūtā, tel. (+371) 29629269