Vizītē Latvijā ieradīsies ES transporta komisārs

Ziņa publicēta 06.01.2012
Ceturtdien, 12.janvārī, divu dienu darba vizītē Latvijā ieradīsies Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks, transporta komisārs Sīms Kallass (Siim Kallas).

Komisārs tiksies ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidentu Valdi Dombrovski, satiksmes ministru Aivi Roni, kā arī vairāku Saeimas komisiju vadību, lai apspriestu Latvijai svarīgu transporta projektu – tostarp dzelzceļa Rail Baltica – īstenošanu, kā arī EK piedāvājumu Eiropas Savienības (ES) budžetam 2014.-2020.gadā.

S.Kallass šos jautājumus apspriedīs arī ar nozares ekspertiem un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

Nākamajā budžeta periodā EK līdzās līdzšinējiem ES fondiem ierosinājusi izveidot jaunu, 50 miljardus eiro vērtu programmu Savienojot Eiropu (Connecting Europe Facility, CEF), kas paredzēta ES nozīmes infrastruktūras projektiem transportā, enerģētikā un informācijas tehnoloģijās. Tās ietvaros uz finansējumu varēs pretendēt arī divi Latvijai nozīmīgi transporta projekti – ātrgaitas dzelzceļa līnija Rail Baltica un dzelzceļa līnijas uzlabošana no Ventspils līdz Krievijas un Baltkrievijas robežām.

Rail Baltica projektā ES valstis varēs pretendēt uz finansējumu detalizētai izpētei sliežu ceļu savietojamībai, līnijas būvniecības darbiem, kuri sāksies pirms 2020.gada, kā arī savienojumu būvēšanai ar ostām un lidostām. Otrajā projektā finansējums paredzēts vienīgi esošā sliežu ceļa uzlabošanai.

CEF programma ir budžeta paketes daļa, par ko galīgais vārds būs jāsaka ES dalībvalstu valdībām un Eiropas Parlamentam.

Mediju ievērībai

Komisāra vizītes laikā ir paredzētas divas preses iespējas: pēc tikšanās ar V.Dombrovski 13.janvārī, plkst. 9.30, Ministru Kabineta ēkā (žurnālistiem, kuriem nav akreditācijas darbam MK, lūgums sazināties ar Valsts kancelejas Komunikācijas departamentu (67082919; 67082828, prese@mk.gov.lv), un iespēja būt klāt apaļā galda diskusijā ES mājā ar nozares pārstāvjiem.

Diskusija notiks 13.janvārī plkst.14.45 - 16.15 ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, 2.stāvā. Sakarā ar ierobežoto vietu skaitu, mediju pārstāvjiem lūgums pieteikties līdz trešdienai, 11.janvārim. Pieteikumus gaidām uz e-pastu Janis.KRASTINS@ec.europa.eu vai tālruni 67085425. 

Jānis Krastiņš

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Tālr.: +371 67085425

E-pasts: janis.krastins@ec.europa.eu