ES pārbaudē konstatē problēmas Latvijas patēriņa kredītu mājas lapās

Ziņa publicēta 10.01.2012
Vai esat kādreiz gatavojies(-usies) parakstīt aizņēmuma, kredītkartes vai citu patēriņa kredīta līgumu un secinājis(-usi), ka izmaksas tomēr ir lielākas, nekā gaidīts sākumā? Lai noskaidrotu, vai patērētājiem pieejamā informācija ir pilnīga, tagad veikta ES mēroga patēriņa kredītu tīmekļa vietņu pārbaude, un lielākajā daļā gadījumu konstatētas problēmas. Latvijā pārbaudītas deviņu kredītu piedāvātāju mājas lapas, un visās uzietās nepilnības jau novērstas.

Valstu uzraudzības iestādes pārbaudīja vairāk nekā 500 tīmekļa vietnes visās 27 ES dalībvalstīs un Norvēģijā un Islandē. 70 % (393) tīmekļa vietņu tika atzīmētas tālākam un padziļinātākām pārbaudēm, jo tika konstatētas šādās  problēmas: standartinformācijas trūkums reklāmās, arī nepilnīga pirmslīguma informācija, kas vajadzīga lēmumu pieņemšanai, tāpat arī maldinoša vai patērētājam nesaprotama izmaksu norādīšana. Šajā pārbaudē ar nosaukumu Sweep („tīrīšana”) īpašu uzmanību pievērsa tam, kā uzņēmumi piemēro patēriņa kredītu direktīvu, ko dalībvalstis nesen ieviesušas savos tiesību aktos un kuras mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespējas vieglāk izprast un salīdzināt kredītu piedāvājumus.

„Apsverot kredītpiedāvājumus, cilvēkiem dažkārt nācies secināt, ka attiecīgais kredīts ir daudz dārgāks, nekā sākotnēji domāts, jo svarīgā informācija ir neskaidra vai tās trūkst. Patēriņa kredīta nosacījumus ne vienmēr ir viegli izprast, tāpēc, lai palīdzētu patērētājiem pieņemt informētus lēmumus, ir pieņemti Eiropas tiesību akti. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai uzņēmumi sniegtu patērētājiem precīzu un atbilstošu informāciju. Komisijas uzdevums ir sadarboties ar valstu uzraudzības iestādēm, lai panāktu šo mērķi,” sacīja ES patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli.

Pārbaude Sweep ir ES tiesību aktu izpildes pasākums. To vada ES un veic valstu uzraudzības iestādes, vienlaicīgi īstenojot koordinētas pārbaudes, lai noteiktu patērētāju aizsardzības tiesību aktu pārkāpumus konkrētajā nozarē. Pēc tam valstu uzraudzības iestādes sazinās ar attiecīgajiem uzņēmumiem par iespējamajiem pārkāpumiem un lūdz veikt korekcijas. Pārbaude Sweep par patērētāju kredītiem ir veikta 2011. gada septembrī.

Sešas valstis (Itālija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Slovākija un Zviedrija) ir veikušas par Sweep Plus dēvētu padziļinātu pārbaudi par 57 pārbaudītajām tīmekļa vietnēm. Pamatproblēmas bija saistītas ar pirmslīguma informāciju un ar līguma noteikumiem.

Situācija Latvijā

Sweep Plus ietvaros Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pārbaudījis deviņas dažādu patērētāju kreditētāju mājaslapas, kurās tiek piedāvāts pieteikties un noslēgt kreditēšanas līgumus, izmantojot internetu vai mobilā telefona īsziņu. Pārbaužu objekti bijušas tās komercsabiedrības, kuras iesniegušas pieteikumu licences saņemšanai, lai likumīgi varētu darbotos kā nebanku kredītdevēji Latvijā: SIA "EASTCON FINANCE" - http://www.e-finance.lv, SIA “MD Investīcijas” – www.crediton.lv, SIA Open Credit – www.opencredit.lv, SIA Ferratum Latvia - http://www.topkredit.lv/, SIA "Ātrais Kredīts" - http://www.atraiskredits.lv , AS „4finance"  - https://www.smscredit.lv, SIA "SOHO GROUP" - https://www.sohocredit.lv, AS „4finance"  - https://www.vivus.lv, SIA "VIA SMS" - https://www.viasms.lv/

PTAC projekta ietvaros veicis paplašinātāku izmeklēšanu, pievēršot vērību ne tikai iespējamajiem pārkāpumiem saskaņā ar Negodīgas komercprakses direktīvu, bet arī prasībām, kas izriet no citiem normatīviem, kas regulē patērētāju kreditēšanu. Pārbaužu gaitā tika konstatēts, ka visas sabiedrības nepiedāvāja pirms līguma noslēgšanas iepazīties ar obligāto pirmslīguma patēriņa kredīta standartinformāciju. Vairāku sabiedrību mājaslapās varēja iepazīties ar līguma vispārējiem noteikumiem, kuros visbiežāk netika iekļauta MK noteikumos Nr.1219 „Noteikumi par patērētāja kreditēšanu”  obligāti sniedzamā informācija.

Latvijā visas sabiedrības līdz šim konstatētos pārkāpumus ir labprātīgi pēc PTAC aicinājuma novērsušas.

Rezultāti Eiropā

No sākotnēji pārbaudītajām 562 tīmekļa vietnēm tikai 30 % izturēja Sweep pārbaudi par atbilstību attiecīgajiem ES patērētāju aizsardzības noteikumiem, bet 70 % šo tīmekļa vietņu (393) tika atzīmētas turpmākajai pārbaudei.Konstatētās pamatproblēmas ir šādas:

-       trūkstoša informācija patēriņa kredītu reklāmās: reklāmas 258 tīmekļa vietnēs (46 % no pārbaudītajām) neietvēra visu standartinformāciju, kas paredzēta patēriņa kredītu direktīvā, piemēram, i) gada procentu likmi (GPL), kas ir būtiska, lai salīdzinātu piedāvājumus, ii) informāciju par to, vai maksa par obligātajiem papildu pakalpojumiem (piemēram, apdrošināšanu) ir iekļauta kopējās izmaksās, vai iii) par kredītlīguma darbības termiņu;

-       būtiskas informācijas trūkums par piedāvājumu: 244 tīmekļa vietnes (43 %) nesniedza skaidru informāciju par kopējo izmaksu sastāvdaļām, piemēram, i) par procentu likmes veidu (fiksētā, mainīgā vai abas), ii) attiecīgā gadījumā par kredītlīguma darbības termiņu un iii) par dažām ar kreditēšanu saistītajām izmaksām (piemēram, noformēšanas maksu);

-       maldinoša izmaksu uzrādīšana, proti, kredīta izmaksas ir norādītas nepareizi vai tā, ka tās var maldināt patērētājus, piemēram, i) veids, kā aprēķina cenu, vai, ii) informācijas nesniegšana par patēriņa kredīta papildu izmaksām, kuras ietver obligāto apdrošināšanu. Šādu problēmu konstatēja 116 tīmekļa vietnēs (20 %).

Informācijai:

Tīmekļa vietne par Sweep pārbaudēm:http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweeps_en.htm

MEMO/12/02

Papildu informācija:

Sanita Gertmane,
Patērētāju tiesību aizsardzības centra,
Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja
Tālr. 67388622, 22006628