EIROPAS PARLAMENTA ZIŅAS

Ziņa publicēta 16.01.2012
Līdz 23. janvārim Latvijas jaunieši var pieteikt projektus Eiropas jaunatnes Kārļa Lielā balvas konkursam.

Konkursu organizē Eiropas Parlaments un Āhenes pilsētas Kārļa Lielā Starptautiskās balvas fonds.

Balvai pieteikumus var iesniegt jaunieši vecumā no 16 līdz 30 gadiem, kas iesaistījušies projektos,  kuri ir labi

paraugi tam, ka dažādu valstu cilvēki Eiropā var dzīvot kā vienota sabiedrība, balstoties uz savstarpēju sapratni un cieņu. Projektiem jādemonstrē praktiski piemēri par eiropiešiem kā vienas kopienas locekļiem. Balvai var pieteikt dažādus projektus, piemēram, jauniešu apmaiņas programmas, Eiropas mēroga mākslas un interneta projektus.

Nacionālajos atlases posmos uzvarējušo projektu pārstāvji no 27 dalībvalstīm tiks uzaicināti piedalīties Kārļa Lielā balvas pasniegšanas ceremonijā Āhenē, Vācijā.

Vairāk par Kārļa Lielā balvu - šeit

Pieteikuma formas pieejamas Eiropas Kārļa Lielā jaunatnes balvas mājas lapā - šeit

Aktualitātes Eiropas Parlamenta plenārsesijā

(16.-19.janvāris, Strasbūra)

Ievēlēs jaunu EP priekšsēdētāju, viņa vietnieku un kvestorus

Janvāra plenārsesijas laikā Eiropas Parlaments ievēlēs jaunu priekšsēdētāju, 14 viņa vietniekus un piecus kvestorus. Pašlaik zināmi trīs kandidāti uz amatu, ko līdz šim ieņēma Ježijs Buzeks (EPP, Polija) — Martins Šulcs (S&D, Vācija), Daiena Volisa (ALDE, Apvienotā Karaliste) un Nirdžs Deva (ECR, Apvienotā Karaliste).

Eiropas Parlamenta Reglaments - HD Konkurss žurnālistikas studentiem

Svarīgākie  Eiropas Parlamenta lēmumi iepriekšējā plenārsesijā

(12.-15. decembris, Strasbūra)

Mazgāšanas līdzekļiem jākļūst videi draudzīgākiem

Parlaments apstiprināja regulas grozījumus par to, ka veļas pulverim un trauku mašīnās lietojamajiem mazgāšanas līdzekļiem turpmāk vairs tikpat kā nedrīkstēs pievienot fosforu. Grozījumu mērķi ir aizsargāt dzīvos organismus Eiropas Savienības ūdens sistēmās un jūrās.

Vairāk informācijas mājaslapā

Patērētājus vairs nemaldinās par augļu sulas sastāvu

Eiropas Parlaments apstiprināja jaunus, patērētajiem draudzīgus iepakojuma marķēšanas noteikumus augļu sulām un nektāriem. Mērķis ir nepieļaut iespējamu patērētāju maldināšanu ar sulu nosaukumu, ja tās pagatavotas no vairāku veidu augļiem, vai maldināt ar apgalvojumu, ka sulai "nav pievienots cukurs".

Vairāk informācijas mājaslapā

Apstiprina Eiropas aizsardzību noziegumu upuriem

Parlaments pieņēma direktīvu, kas paredz, ka noziegumu upuri, kuriem kādā dalībvalstī nodrošina aizsardzību pret personām, kas viņus apdraud, varēs saņemt tādu pašu aizsardzību arī citās dalībvalstīs. Noteikumi aizsargās personas, kas cietušas, piemēram, no dzimumnoziegumiem, uzmākšanās, nolaupīšanas, izsekošanas vai slepkavības mēģinājuma. Pēc direktīvas apstiprināšanas dalībvalstīm tā būs trīs gadu laikā jāievieš valsts tiesību aktos.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājaslapā

Vienota darba un uzturēšanās atļauja trešo valstu darba ņēmējiem

Parlaments pieņēma jaunu direktīvu, kas paredz vienotus noteikumus attiecībā uz likumīgajiem darba ņēmējiem no trešām valstīm. Direktīva nosaka, ka minētajiem darba ņēmējiem visā ES ir jānodrošina līdzīgas tiesības, darba apstākļi, sociālās garantijas, publiskie pakalpojumi tāpat kā dalībvalstu iedzīvotājiem. Jaunais tiesību akts ļauj darba ņēmējiem no ārvalstīm pieteikties darba un uzturēšanās atļaujai ar vienotu procedūru. Dalībvalstīm būs divos gados jāievieš direktīva valsts tiesību aktos.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājaslapā

Aizturētie saprotami jāinformē par viņu tiesībām

Parlaments apstiprināja direktīvu, kas paredz Eiropas līmeņa obligātos noteikumus par tiesībām uz informāciju kriminālprocesā. Ikvienai personai, ko tur aizdomās vai apsūdz par nozieguma izdarīšanu Eiropas Savienībā, ir jāsaņem saprotama informācija par viņa procesuālajām tiesībām, norādīts Parlamenta apstiprinātajā direktīvā. Savukārt ikvienam, ko arestē vai aiztur, paziņojums par viņa tiesībām ir jāsaņem rakstveidā. Deputāti panākuši, lai iekļautu arī tiesības klusēt, tiesības uz neatliekamo medicīnisko palīdzību un tiesības uz saziņu ar radiniekiem. ES dalībvalstīm būs divu gadu laikā direktīva jāievieš valsts tiesību aktos.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājaslapā

HD Aizturētie saprotami jāinformē par viņu tiesībām

Parlaments aicina Krievijā rīkot jaunas vēlēšanas

Decembrī pieņemtajā rezolūcijā Parlaments aicināja rīkot Krievijā jaunas, brīvas un taisnīgas Domes vēlēšanas un nekavējoties un pilnībā izmeklēt visus ziņojumus par krāpšanu un iebaidīšanu vēlēšanu laikā 4. decembrī.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājaslapā

_______________________________________________________________________

Aktuālā informācija par šiem un citiem jautājumiem

www.europarl.lv, Twitter, Facebook

Informācijas redaktore:                                              EPIB vadītājs:

Iveta ĶELPE, EPIB Preses nodaļas vadītāja                   Māris GRAUDIŅŠ                  

iveta.kelpe@europarl.europa.eu                                     maris.graudins@europarl.europa.eu

(+371) 67 08 54 60 (Rīga)                                              (+371) 67 08 54 69 (Rīga)