ES komisāri aicina Krieviju atcelt dzīvnieku importa aizliegumu

Ziņa publicēta 22.03.2012
Eiropas Savienības (ES) tirdzniecības komisārs Karels de Gihts un veselības un patērētāju aizsardzības komisārs Džons Dalli šodien izteikuši dziļu neapmierinātību ar Krievijas lēmumu aizliegt dzīvu dzīvnieku (cūku, liellopu, aitu un kazu) importu no ES. Abi komisāri raksturojuši aizliegumu kā nesamērīgu un nepamatotu, aicinot to nekavējoties atcelt.

Komisāri kopīgā paziņojumā norāda, ka dzīvu dzīvnieku tirdzniecība nekādā veidā neapdraud Krievijas Federācijas pilsoņu veselību, tādēļ šim aizliegumam nav zinātniski pamatotu iemeslu; tas ir nepieņemams un nesamērīgs. Krievija ieviesto aizliegumu galvenokārt pamato ar Šmalenberga vīrusa un infekciozā katarālā drudža izplatības risku, taču šāds apgalvojums ir nepamatots, jo cūkas ar šīm slimībām neslimo.

Eiropas Komisija (EK) uzskata, ka minētais aizliegums importēt dzīvniekus neatbilst Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) noteikumiem un saistībām, kuras Krievija uzņēmusies sarunās par iestāšanos PTO. Tāpēc EK uzskata, ka Krievija, ņemot vērā tās nepabeigto iestāšanās procesu PTO, saviem starptautiskās tirdzniecības partneriem sūta negatīvu signālu par savu attieksmi pret organizāciju.

Krievijas pievienošanās PTO tika apstiprināta pērnā gada decembrī, un tā stāsies spēkā pēc tam, kad Krievijas parlaments būs pabeidzis PTO saistību ratifikāciju. Šim procesam jānoslēdzas ne vēlāk kā 2012. gada augustā. Komisāri de Gihts un Dalli ir nosūtījuši vēstules Krievijas atbildīgajām amatpersonām, norādot ES apsvērumus un aicinot Krieviju neieviest šādus nesamērīgus pasākumus. Komisija turpinās sekot līdzi situācijai un liks lietā visus iespējamos līdzekļus, lai panāktu nepamatoto aizliegumu atcelšanu.

Liegums importēt dzīvus dzīvniekus īpaši ietekmēs tās ES dalībvalstis, kurām preču piegāde uz Krieviju (it īpaši dzīvu cūku eksports) veido būtisku eksporta tirgus daļu, kā tas ir arī Latvijā. 2011. gadā ES kopējais dzīvo dzīvnieku (cūkas, liellopi, aitas un kazas) eksporta apjoms uz Krieviju bija 188 miljoni eiro, un aizliegums, kas šodien stājas spēkā, ietekmēs aptuveni 75 miljonus eiro šā apjoma.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa
Tālruņi: 67085414, 28666023; 67085421
sanita.jemberga@ec.europa.eu
kaspars.kreics@ec.europa.eu

http://twitter.com/EiropasKomisija