Latviju apmeklēs ES reģionālās attīstības komisārs

Ziņa publicēta 28.03.2012
Rīgā, 2012. gada 27. martā. Eiropas reģionālās politikas komisārs Johanness Hāns 30. martā apmeklēs Latviju, lai tiktos ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski, finanšu ministru Andri Vilku un vairākiem ministriem, kuru pārziņā ir ES atbalstīto programmu izpilde.

Vizīte būs iespēja pārrunāt Latvijas nostāju starpvaldību sarunās, kas notiek saistībā ar Komisijas priekšlikumiem par turpmāko reģionālo politiku pēc 2013. gada. Prioritāte ir turpmāko ieguldījumu pēc iespējas ciešāka saskaņošana ar stratēģijā "Eiropa 2020" noteiktajiem konkrētajiem mērķiem.

Tiks pārrunāta arī ES stratēģijas Baltijas jūras reģionam efektīva īstenošana un Eiropas teritoriālās sadarbības ar kaimiņu dalībvalstīm un Krieviju lielā nozīme tādās jomās kā pētniecība un inovācija, transports, enerģētika un veselība.

Komisārs Hāns pirms vizītes teica: "Krīzes laikā reģionālā politika ir efektīva attīstības un ieguldījumu politika. Ticu, ka Latvijas iestādes pēc iespējas optimāli izmantos ES finansējumu reģionāliem ieguldījumiem, lai atbalstītu jaunu darbavietu izveidi un sekmētu izaugsmi veicinošas nozares, piemēram, pētniecību un tehnoloģiju attīstību, kas uzlabotu valsts konkurētspēju."

Vispārēja informācija

Pašreizējā finanšu plānošanas periodā 2007.-2013. gadam Latvija izmanto ES struktūrfondu ieguldījumus 4,5 miljardu eiro apmērā. 2011. gadā ES fondu līdzekļu īpatsvars Latvijas valsts budžetā bija 12 %. Viens no projektiem, kur ieguldīta ES fondu nauda, ir lidosta "Rīga", ko pagājušā gada jūlijā apstiprināja kā "nozīmīgu projektu", kuram piešķīra Kohēzijas fonda finansējumu 71,4 miljonu eiro apmērā, lai palielinātu lidostas kapacitāti un uzlabotu drošību un darbību vides aizsardzības aspektā. Vēl viens tāds projekts ir "Piesārņoto vietu attīrīšana Inčukalnā", kam piešķirti 22 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda vēsturiski piesārņoto vietu attīrīšanai 0,025km2 platībā Latvijā.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu Eiropadomes neoficiālajā sanāksmē 2012. gada 30. janvārī nāca klajā ar steidzamu aicinājumu rīkoties. Latviju (tāpat kā vairākas citas ES dalībvalstis) aicināja nekavējoties rīkoties un iesniegt konkrētus priekšlikumus par to, kā risināt jauniešu bezdarba problēmu un atbalstīt MVU. Latvijai būtu jāiekļauj pasākumi šo problēmu risināšanai nākamajā valsts reformu programmā.

Papildu informācija

Eiropas Komisija Latvijā

http://ec.europa.eu/latvija/

Reģionālā politika Latvijā:

http://www.esfondi.lv/

http://ec.europa.eu/regional_policy/atlas2007/latvia/index_en.htm

Mediju ievērībai! Pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Valdi Dombrovski 30.martā plkst. 10.30 Ministru kabineta ēkā, Brīvības ielā 36, paredzēts kopīgs preses brīfings. Jautājumus par akreditāciju lūdzam uzdot Valsts kancelejas Komunikācijas departamentam.