Literārais pārgājiens Lazdonas bibliotēkā

Ziņa publicēta 17.09.2015
Lazdonas bibliotēka 5.septebrī organizēja literāru pārgājienu “Ceļmalas pilnas ar dzejoļiem” veltītu tautskolotājas, dzejnieces Adīnas Ķirškalnes simtgadei.

Pie saulespuķes pieturos”...

                                                                (A.Ķirškalne)

    Lazdoniešiem  Dzejas dienas atnākušas jau 15.augustā kopā ar Adīnas Ķirškalnes  vārdu. Skolotājai, dzejniecei Ķirškalnei palika 100!  Šo svarīgo gadskaitli mēs, Lazdonas skolas skolotāji, bibliotekāre Lilita un dzejnieces cienītāji no Madonas, atzīmējām Piebalgā ar gladiolu stariem un asteru pušķiem kopā ar Vecpiebalgas dažādu paaudžu skolēniem, skolotājiem  un vienkārši –Piebalgas  ļaudīm.

   Lazdona Adīnas Ķirškalnes100 .gadskārtu atzīmēja  5. septembrī ar savdabīgu pārgājienu: Lazdonas bibliotēka- Lazdonas skola – Vecā skola –„Salas’. Katrā pieturas punktā Adīnas laikabiedri zināja kādu stāstu par skolotājas, dzejnieces dzīvi, darbu, radošo devumu. Tā atmiņās dalījās Dace Zvirgzdiņa – Madonas Novadpētniecības muzeja literārā sektora vadītāja, Beāte Ozoliņa- Madonas Grāmatu draugu biedrības priekšsēdētāja, Sarmīte Radiņa- Madonas novada bibliotēkas bibliotekāre, dzejniece,  Lazdonas bibliotekāre Lilita Gluščuka, skolotājas Inta Kumsāre, Inese Rieksta. Bet viņas dzīvesvietā „Salās” visus laipni sagaidīja Zinta Ruka ar siltu tēju un gardiem kumosiem. Turpat jau arī pārezera kaimiņienes Ingrīda un Iveta Vīdušas. Iveta bez aizķeršanās norunāja pirms vairākiem gadu desmitiem mācīto dzejoli par pirmās klases zābaciņiem. Ingrīda savukārt atcerējās daudzas sadzīviskas epizodes.

    Pie Adīnas Ķirškalnes loga tiek novietota S.Radiņas sarūpētā  slaidā saulespuķe kā simbols dzejnieces radošumam, viņas dzejai.

   Patīkami, ka šajā izzinošajā pārgājienā iesaistījās arī BJC „Kodols” jaunieši ar vadītāju  Ināru Fedotovu. Skolas direktore Inese Juhnoviča  piedāvāja iziet  ekskursijā pa Lazdonas skolu, ko visi labprāt izmantoja, un bija patīkami pārsteigti par tur redzēto.

   Ciemošanās „Salās”, kā senās dienās, varētu turpināties ilgi, bet sestdienas pēcpusdiena atgādināja par dārzos un mājās atstātajiem darbiem.







‌‌ Inese Riekstas stāsts par pasākumu.