Lielā talka Barkavas pagastā

Ziņa publicēta 26.04.2016
Barkavas pagastā lielā talkošana, kad tika sakopti gan ceļu krustojumi, gan ceļmalas, gan iecienītas sportošanas un atpūtas vietas, norisinājās vairākās vietās. Kopā talkā piedalījās apmēram 50 Barkavas pagasta iedzīvotāji, daudzi iedzīvotāji rosījās arī savu māju pagalmos, padarot apkārtni tīru.

 Autoceļa Madona - Rēzekne 24 kilometrs ir zīmīgs ar skaistu, bet ļoti aizaugušu bērzu aleju abās ceļa pusēs. Zinātāji  stāstīja, ka šīs bērzu alejas savulaik, pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, stādījuši Barkavas skolas un Kalna skolas skolēni. Strādājuši divas dienas.

Barkavas skolai stādus pieveduši ar zirgiem, bet Kalna skolas bērni tos nesuši paši. Katru  iestādīto kociņu ar kārklu mizām skolēni sējuši pie mietiņiem. Koki stādīti tāpēc, lai aizturētu sniegu un stiprinātu ceļu. Ir  pagājuši daudzi gadi, mazie bērziņi izauguši ļoti lieli, daži pat jau nokaltuši un nolūzuši, alejas vidus aizaudzis ar krūmājiem. Mūsu senču atstātais mantojums "prasījās" pēc pamatīgas sakopšanas, tāpēc Lielā talka bija labs iemesls, lai to uzsāktu.

Uz talku pulcējās gan apkārtējo māju iedzīvotāji, gan stalīdzānieši, gan pagasta pārvaldes un Barkavas skolas darbinieki. Talciniekiem pagasta pārvalde bija sarūpējusi garšīgu talkas zupu, ar kuru cienājāmies Priežukalna māju pagalmā. Kopīgiem spēkiem izdevās sakopt gandrīz visu no viena kilometra garās alejas. Pēkšņi uznākusī krusa un slapjais sniegs neļāva pabeigt darbus līdz galam, taču iesāktais noteikti tiks paveikts.

Sakopšanas darbi noritēja arī Stalīdzānu krustojumā, kur ar kokiem un krūmiem bija aizaudzis laukums, kurš bija ļoti nepārredzams autobraucējiem. Labi, ka ir tādi entuziasti, kas aktīvi darbojas un cenšas padarīt mūsu apkārtni sakoptāku. Būtu labi, ja šim paraugam pievienotos arī malā stāvētāji, jo kopā mēs varam izdarīt daudz vairāk!

Savukārt Barkavā biedrība “Mēs – Barkavas pagastam” aicināja iedzīvotājus uz atpūtas laukuma “Dobes” sakārtošanu. Uz aicinājumu atsaucās gan lieli, gan mazi. Dienas garumā, laika lutināti, talcinieki paspēja paveikt visu, kas bija ieplānots. Tika savāktas un izvestas visas lapas. Krusa un slapjais sniegs sākās pēc darbu padarīšanas, brīdī, kad jau tika ieturētas pusdienas.

“Labs darbs, kas padarīts”. Iesāktās tradīcijas jāturpina, tiekamies 2017.gada Lielās talkas dienā!

 

Dacīte Tomiņa

Stalīdzānu bibliotēkas vadītāja

Array
Array
Array
Array