"Stāstu bibliotēkā" Mārcienā

Ziņa publicēta 25.07.2023
Skanot stāstiem "Es Mārcienā", 21. jūlija vakarā Mārcienas pagasta bibliotēkas pagalmā tika atklātas Mārcienas 810. gadadienas svinības. Kāpēc Mārcienas svētkus iesākām ar stāstiem? Jo tradicionāli stāsti ir ikvienu svētku neatņemama sastāvdaļa. Jo stāsti esam mēs visi. Mūsu atmiņu stāsti un nākotnes sapņi veido Mārcienu. Katrs stāsts - mantots vai sacerēts, dzirdēts vai lasīts - ir ļoti īpašs. Tik ilgi, cik stāstīsim par Mārcienu, tik ilgi arī Mārciena dzīvos.


Vai zināji, ka pārliecināts klausītājs vienā mirklī var kļūt par stāstnieku un otrādi - ka talantīgs stāstnieks klausās, tā teikt, vaļā muti.
 
Reizēm varētu šķist, ka stāstīšana tā jau tāda papļāpāšana vien ir. Vēlos atgādināt, ka stāstniecība - tas ir mūsu tautas nemateriālais kultūras mantojums un bibliotēkām ir tā iespēja un laime būt vienām no tām iesaistītajām cilvēku pulcēšanās vietām, kas saglabā un veicina stāstīšanas prasmju un tradīciju attīstību. Kopš 2019. gada rudens Mārcienas pagasta bibliotēka ir UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla "Stāstu bibliotēkas" dalībniece.
 
Pateicos par idejas atbalstu, sadarbību un aizrautīgajiem stāstiem visiem stāstu vakarā klātesošajiem. Lai top atkal jauni stāsti!
 
Informāciju sagatavoja
Egita Kalniņa
 
Foto: Maija Jaunbērziņa,
Mārcienas pagasta bibliotēkas vadītāja