Izstāde PAR SKOLU JAUNATNES DZIESMU SVĒTKU VĒSTURI UN HARALDU MEDNI Bērzaunes pagasta bibliotēkā

Ziņa publicēta 07.08.2023
Izstāde iepazīstina ar pirmajiem latviešu skolēnu koru svētkiem Lazdonas draudzē 1866.gadā, Latviešu jaunatnes svētkiem 1922. gadā un Otrajiem jaunatnes dziesmu svētkiem 1928.gadā. Izstāde vēsta par Lazdonas mācītājmuižu, dziesmu vietas tapšanu un Haraldu Medni. Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja sagatavoto izstādi papildina bibliotēkā pieejamās grāmatas par dziesmas nozīmi Madonas novadā, par Dziesmu svētkiem un to nozīmi, par izciliem Latvijas mūzikas dižgariem, tādiem kā Jurjānu Andrejs, Jāzeps Vītols, Baumaņu Kārlis, brāļi Kokari.


Nozīmīga šī izstāde ir arī tāpēc, ka šogad ir Dziesmu svētku gads. Madonas novads Dziesmu un deju svētkos tika plaši pārstāvēts – 1085 dalībnieki no 52 dažādiem kolektīviem. Un noslēguma koncertā izskanēja Selgas Mences komponētā dziesma "Kur tu biji, bāleliņi", kuras vārdu autors ir bērzaunietis Agris Pilsums.
Dziesmu svētki kā kultūras vērtība ir iekļauti Latvijas kultūras kanonā sadaļā "Tautas tradīcijas". Dziesmu svētkos saplūst folkloras mantojums, kordziedāšanas tradīcija ar vairāk nekā gadsimtu ilgu vēsturi un sava laika profesionālā mūzika. 2003.gadā Baltijas valstu dziesmu un deju svētku tradīcija un simbolisms ir iekļauti UNESCO Nemateriālā kultūras mantojuma meistardarbu sarakstā.
Izstāde eksponēta sadarbībā ar Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju.

Informāciju sagatavoja 
Iveta Larionova,
Bērzaunes pagasta bibliotēkas vadītāja
tālr.: +371 20372028