Starptautiskā bērnu grāmatu diena 2012

Ziņa publicēta 02.04.2012
Starptautiskā bērnu grāmatu diena – 2. aprīlis (H.K.Andersena dzimšanas diena), daudzās pasaules valstīs pēc Starptautiskās bērnu un jaunatnes literatūras padomes (SBJLP) aicinājuma tiek svinēta kopš 1967. gada. Tās izveidošanas iniciatore Jella Lepmane uzsvēra mērķi pievērst uzmanību bērnu grāmatām kā starptautiskās saprašanās sūtņiem un veicinātājiem pasaulē (dažādi sarīkojumi – izstādes, konferences, radošās darbnīcas, grāmatu svētki utml.)

Katru gadu kāda no SBJLP dalībvalstīm izvēlas tēmu un uzaicina kādu savas valsts pazīstamu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem, savukārt mākslinieks zīmē atbilstošu plakātu. Šie materiāli noder publikācijām presē, kā arī tiek pielietoti dažādos pasākumos bibliotēkās grāmatu popularitātes un lasīšanas veicināšanai (www.ibby.org)

2012.gadā pasaulē izskan Meksikas piedāvātais vēstījums visiem bērniem „REIZ SENSENOS LAIKOS BIJA PASAKA, KURU STĀSTĪJA VISĀ PASAULĒ”.

Latvijas bērnu bibliotekāri arī šogad aicināti aktīvi piedalīties šajā starptautiskajā pasākumā. Pielikumā ir atrodams gan vēstījuma teksts, gan plakāta un vēstījuma autoru biogrāfijas, tekstu latviski no spāņu valodas ir iztulkojis Edvīns Raups. Vizualizācijai, iedvesmai un lasītāju ieinteresēšanai, kā arī informēšanai pieejama arī plakāta izdrukas versija.

Starptautiskajā bērnu grāmatu dienā, 2.aprīlī, LNB Bērnu literatūras centrs uzsāks akciju „Es gribu lasīt” Bērnu un jauniešu žūrijas atbalstam.

Iveta Krūmiņa
LNB Bērnu literatūras centra
galvenā bibliotekāre
e-pasts: iveta.krumina@lnb.lv
tālr.67312792