Sadzirdi akmens stāstu!

Ziņa publicēta 28.03.2012
Pasaules mantojums ir vēstījums no pagātnes, ar ko mēs dzīvojam šodien, lai to nodotu nākamajām paaudzēm. Pasaules dabas un kultūras mantojums ir neaizstājams vēstures un iedvesmas avots, kas pieder visiem neatkarīgi no teritorijas, kurā tas atrodas. 

Akcija „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” tiek rīkota, lai veicinātu bibliotēku apmeklētājus apzināt pasaules kultūras un dabas mantojumu, tādejādi sekmējot izpratni par Latvijas unikālajām vērtībām un radot vēlmi tās saglabāt un ar tām lepoties. Pirmo reizi akcija Latvijā notika 2010. gadā. Šogad tā veltīta tematam par pasaules kultūras un dabas mantojumu, tādejādi ievadot 40. gadadienu 1972. gada UNESCO Konvencijai par pasaules kultūras un dabas mantojuma aizsardzību, kas paredz, ka katra dalībvalsts savā teritorijā veicina vērtību apzināšanu, izpēti, saglabāšanu un popularizēšanu, t.sk. mudinot ieraudzīt vietējās vērtības kopsakarībā ar citām pasaules nozīmes vērtībām.

 Akcijas ietvaros bibliotēkas tiek aicinātas rīkot dažādus pasākumus, kas mudinātu ne tikai bērnus un jauniešus, bet arī pieaugušos iegūt izpratni par pasaules un Latvijas kultūras un dabas mantojumu, kā arī veicinātu plašākas sabiedrības līdzdarbību ar savām idejām bibliotēkas vides veidošanā. 

  Dalību akcijā ir pieteikušas 85 bibliotēkas Latvijā,. To vidū arī  Madonas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļa, Izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, iepazīsim Megalītu templi Maltā, cenšoties sadzirdēt seno akmeņu  stāstus par Maltas ordeņa bruņiniekiem, pētīsim akmeņus kā literāros tēlus latviešu folklorā. Iepazīstot pasaules senākos akmens veidojumus, ieklausīsimies   Skroderakmens un Īvānu Velnakmenis stāstos. Akcijas noslēgumā aktīvākajiem projekta dalībniekiem,  plānota iepazīšanās ar  vienu no Latvijas lielākajām akmeņu kolekcijām, kas atrodas Lubānas novada Indrānu pagasta „Vaidavās”.

Pirmā tikšanās ar akmens pētniekiem notiks 30. martā Madonas novada bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā. Sīkāka informācija pa tel. 64821926

Akcijas „Pasaule t@vā bibliotēkā – UNESCO Pasaules mantojuma izzināšana” patrons LNB direktors Andris Vilks norāda: „Iepazīt pasauli nozīmē ļauties nerimstošam izziņas un izjušanas ceļam, kas ved no viena brīnumaini aizraujoša stāsta pie nākamā. Tajos kā spogulī mēs ieraugām paši sevi – to, ar ko lepojamies, ko izceļam un citiem rādām, par ko klusos novakaros bērniem stāstām un kur Līgo vakarā ejam vainagus pīt un dziesmas dziedāt. Pasaules ceļi, pasaules brīnumi mūs neved prom, tie ved mūs mājās!” 


Līga Fiļipova,
Bērnu literatūras nodaļas vadītāja