Starptautiskā bērnu grāmatu diena 2015

Ziņa publicēta 19.03.2015
Vairākās pasaules valstīs pēc Starptautiskās bērnu un jaunatnes literatūras padomes (SBJLP) aicinājuma, kopš 1967. gada, 2. aprīlis (Hansa Kristiana Andersena dzimšanas diena) ir arī Starptautiskā bērnu grāmatu diena.

Katru gadu kāda no SBJLP dalībvalstīm izvēlas tēmu un uzaicina kādu savas valsts pazīstamu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem, savukārt mākslinieks zīmē atbilstošu plakātu. Šie materiāli noder publikācijām presē, kā arī tiek pielietoti dažādos pasākumos bibliotēkās grāmatu popularitātes un lasīšanas veicināšanai (www.ibby.org)

Latvijas bērnu bibliotekāri arī šogad aicināti aktīvi piedalīties šajā starptautiskajā pasākumā. Zemāk ir atrodams gan vēstījuma teksts, gan plakāta un vēstījuma autoru biogrāfijas, dzejoli latviski no angļu valodas ir atdzejojusi Māra Cielēna. Vizualizācijai, iedvesmai un lasītāju ieinteresēšanai, kā arī informēšanai pieejama arī plakāta izdrukas versija.

2015.gadā pasaulē izskan Apvienoto Arābu emirātu piedāvātais vēstījums visiem bērniem „Daudzas kultūras − viens stāsts”, tā autore ir Marva Obaida Rašida Al Akroubi un plakāta ilustratore ir Nasima Abaeiana.

Svarīga Starptautiskās bērnu grāmatu dienas daļa allaž ir tradicionālā Pavasara konference, kas šogad plānota Rīgā – 17. aprīlī.

Daudzas kultūras − viens stāsts

„Mēs runājam dažādās valodās

Nākam no dažādām vietām

Bet stāstām tos pašus stāstus”

Starptautiskie stāsti... Tautas pasakas...

Tas ir viens un tas pats stāsts

Vēstīts mums visiem

Dažādās balsīs

Dažādās krāsās

Mainīts nav itin nekas...

Sākums...

Sižeta risinājums...

Un nobeigums...

Tas pats stāsts

Kuru mēs visi zinām un mīlam

Esam klausījušies

Dažādās versijās dažādās mēlēs

Stāsts ir vienmēr tas pats

Tajā ir varonis... princese... ļaundaris

Vienalga kādā valodā viņi runā

Kā viņus sauc

Un kā viņi izskatās

Vienmēr tas pats

Sākums

Sižeta risinājums

Un nobeigums

Vienmēr tā pati princese...

Tas pats varonis

Un arī ļaundaris

Nemainīgi gadsimtiem cauri

Tie nāk pie mums ciemos

Sapņos iečukst mums ausī

Iežūžo miegā

Viņu balsis sen apklusušas

Bet mūsu sirdīs tie dzīvo mūžam

Jo viņi mūs sapulcina

Iztēles zemē

Kur visas kultūras sakūst kopā

Par vienu stāstu

Teksts: Marva Al Akroubi

/no angļu valodas atdzejojusi Māra Cielēna/

Marva Obaida Rašida Al Akroubi (Marwa Obaid Rashid Al Aqroubi) ir viena no ievērojamākajām personībām Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) bērnu grāmatu nozarē un ieņem Prezidentes amatu AAE Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (UAEBBY) valdē. Viņa ir saņēmusi vienu no lielākajiem un nozīmīgākajiem arābu bērnu literatūras apbalvojumiem.

Starptautiskās kultūras līmenī Marva ir Šarjahas-IBBY Fonda Konsultatīvās komitejas locekle un atbalsta tās mērķus atbalstīt lasīšanas kultūras radīšanu un nodrošināt grāmatas bērniem Centrālāzijas un Ziemeļāfrikas reģionā, kuru dzīves traucētas kara, pilsoņu nemieru vai dabas katastrofu dēļ. Viņa nesen piedalījās arī augsta līmeņa Šarjahas Emirātu vizītē Emirātu-Jordānijas bēgļu nometnē, atbalstot Sīrijas bēgļu bērnus un iesaistījās 3000 grāmatu plašās “Lielās sirds” bibliotēkas atklāšanā nometnes bērniem.

Al Akroubi ieguvusi bakalaura grādu Informātikā Zaiedas Universitātē Dubajā

Nasima Abaeiana (Nasim Abaeian) ir dzimusi 1980. gadā Isfahanā, Irānā, taču savu bērnību un pamatskolas gadus pavadīja mākslinieciskajā, iespaidiem bagātajā Dženovā, Itālijā. 2003. gadā viņa ieguva bakalaura grādu Vizuālajā komunikācijā Amerikas universitāte Šarjahā un devās uz Amerikas Savienotajām Valstīm, lai iegūtu maģistra grādu Ilustrācijā Savannas Mākslas un Dizaina koledžā.

Pašlaik viņa ir pasniedzējas asistente Zajedas universitātes Mākslas un Dizaina departamentā Dubajā. Viņa rīko arī dažādas mākslas darbnīcas Dubajas galerijās un institūtos. Turklāt viņa labprāt sadarbojas arī ar citiem vietējiem un starptautiskiem autoriem un izdevējiem.