Ikgadējā Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomes un Latvijas Nacionālās bibliotēkas konference par bērnu kultūras aktualitātēm

Ziņa publicēta 21.04.2015
17. aprīlī plkst. 10:30 Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) zālē notika ikgadējā bērnu literatūras un kultūras konference "Saule pati bērnu vada. Rainis. Aspazija. Savas debestiņas".

"Saule pati bērnu vada. Rainis. Aspazija. Savas debestiņas". 

  Konference tiek rīkota, svinot Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienu (2. aprīli), kas pēc Starptautiskās bērnu un jauniešu grāmatu padomes (IBBY) aicinājuma tiek atzīmēta kā Starptautiskā bērnu grāmatu diena. Latvijas Bērnu un jaunatnes padome (LBJLP), kas ir šīs plašās starptautiskās organizācijas Latvijas nodaļa,  apvieno Latvijas bērnu rakstniekus, māksliniekus, bibliotekārus un pētniekus . Konferenci atklāja LNB BLC vadītāja Silvija Tretjakova. Viņa runāja par to, kā un kurp bērnu vada mūsdienu bērnu literatūras un grāmatu mākslas saule, kas spīd mūsu grāmatās un bibliotēkās, cik augstas šobrīd ir mūsu bērnu kultūras debestiņas.

      Konferences referāti piedāvāja profesionālu vērtējumu par 2014. gada bērnu grāmatu ražu- 80 orģinālliteratūras grāmatas vērtēja  Dr. Ilze Stikāne, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore. Viņas secinājumi- bilžu grāmatu uzplaukums, debiju  mazāk, bet darbi kvalitatīvāki.

 Tulkoto bērnu un jauniešu literatūru vērtēja Sandra Okuņeva, Liepājas Universitātes lektore.2014. gadā Latvijā izdoti vairāk nekā 90 tulkojumi, visvairāk grāmatas tulkotas no angļu un vācu valodas.

   Bērnu grāmatu ilustrācijas vērtēja Aiga Dzalbe, LMA docente. Animācijas filmu "Zelta zirgs" un Raiņa lugu salīdzināja rakstniecības studiju maģistre Baiba Īvāne-Kronberga, par  jaunumiem un tendencēm bērniem adresētajās teātra izrādēs stāstīja režisors Mārtiņš Eihe.

    Konferences viesi no Kaļiņingradas ir ilggadēji Bauskas bibliotekāru sadarbības partneri. Ar lasīšanas veicināšanas projektiem Kaļiņingradas apgabala bērnu bibliotēkā iepazīstināja bibliotēkas direktore Oksana Vasiļjeva, bet par mūsdienu labākajiem krievu bērnu literatūras darbiem, kas varētu ieinteresēt arī lasītājus Latvijā stāstīja  bibliotēkas galvenā bibliotekāre Olga Bilinkina. 


‌MNB bērnu literatūras nodaļas vadītāja Līga Fiļipova