“Grega festivāls”: Džefs Kinnijs viesosies Latvijā

Ziņa publicēta 04.11.2015
Šodien, 3. novembrī, tiek izdota rakstnieka Džefa Kinnija populārās grāmatu sērijas “Grega dienasgrāmata” desmitā un pēdējā grāmata – tās nosaukums ir “Vecā skola”. Grāmata vienlaikus nokļūst pārdošanā visās valstīs (tostarp Latvijā, apgādā “Zvaigzne ABC”), kas izdod “Grega dienasgrāmatas”. Tā kā rakstnieks nolēmis sēriju par Grega piedzīvojumiem pabeigt, viņš dosies pasaules tūrē, apmeklējot 15 pilsētas piecos kontinentos (Londonu, Ņujorku, Bostonu, Tokiju, Pekinu, Sidneju, Madridi, Lisabonu, Frankfurti, Atēnas, Stambulu, Bukaresti, Amsterdamu, Riodežaneiro un Rīgu).

 Dž. Kinnija Latvijas tūrei dots nosaukums “Grega festivāls”, visā pasaulē tikšanās norisināsies dažādos veidos, aktīvi iesaistot grāmatu cienītājus daudzveidīgās aktivitātēs. Latvijā rakstnieku varēs sastapt divas dienas – 8. un 9. decembrī. Visās pilsētās Dž. Kinnijam sekos filmēšanas komanda no Amerikas Savienotajām Valstīm, iemūžinot pasākumu norisi. Uzfilmētais materiāls turpmāk tiks rādīts autora rīkotajos pasākumos, kā arī tiks ievietots “Youtube” un citos  sociālajos medijos.

 8. decembrī aicinām Grega fanus sagaidīt Džefu Kinniju un viņa komandu starptautiskajā lidostā “Rīga” (plkst. 13:35 ar “Air Baltic” reisu no Amsterdamas). Turpat lidostā notiks preses konference ar rakstnieka dalību.

 9. decembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks “Grega festivāls”. Japānas bērni Tokijā jau ir izpirkuši visas biļetes uz tikšanos ar Dž. Kinniju, bet latviešu bērniem ir iespēja tikšanos apmeklēt, piedaloties konkursā! Lai piedalītos tajā, aicinām doties uz tuvāko bibliotēku vai meklēt informāciju www.lnb.lv.

 Džefa Kinnija (Jeff Kinney) “Grega dienasgrāmata” (Diary of Wimpy Kid) šobrīd pasaulē izdota vairāk nekā 164 miljonos eksemplāru un tulkota vairāk nekā 60 valodās, padarot viņu par pasaulē slavenāko mūsdienu bērnu rakstnieku.

 Ar Kinnija “Grega dienasgrāmatu” un tās galveno varoni Gregu Hefliju ir sākusies jauna ēra bērnu un pusaudžu literatūrā. Pusaudži, īpaši zēni, atkal ir ieinteresēti grāmatu pasaulē. Kopš pirmās pārdošanas dienas 2011. gadā arī Latvijā “Grega dienasgrāmata” un tās turpinājumi ierindojas pārdotāko grāmatu TOP 10 sarakstos. LNB lasīšanas veicināšanas programmas “Bērnu un jauniešu žūrija” 5.-7. klašu grupā 2011. un 2012. gadā šī grāmata bija absolūts favorīts, izdevumam piešķirta Lielā lasītāju balva (Latvijas bibliotēku aptauja – statistika par visvairāk pieprasītajām grāmatām), savukārt 2012., 2013., 2014. gadā “Grega dienasgrāmata” ieguvusi pirmo vietu tulkotās bērnu literatūras grupā.

 Dž. Kinnijs ir interneta spēļu veidotājs un karikatūrists, bet viņa grāmatu sērija “Grega dienasgrāmata” kopš pirmās grāmatas iznākšanas 2007. gadā kļuvusi par “The New York Times” bestselleru Nr. 1! Džefs Kinnijs laikrakstā “Times” nosaukts par vienu no 100 ietekmīgākajiem cilvēkiem pasaulē. Katra no šobrīd izdotajām deviņām “Grega dienasgrāmatas”  daļām tulkotas 35 valodās; izdotas  vairāk nekā 60 valstīs. Bestselleru sarakstos grāmatas atradušās vairāk nekā 400 nedēļas. Par Grega piedzīvojumiem tapušas arī trīs filmas. Jāpiebilst, ka Gregam ir pat sava oficiāla mājas lapa un fanu klubs (http://www.wimpykid.com).


 Informāciju sagatavoja:

Silvija Tretjakova

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra vadītāja

Tālr.: +371 67716038 E-pasts: silvija.tretjakova@lnb.lv