Iznākusi Mihala Vīvega grāmata „Suniski pasakainie gadi”

    Ziņa publicēta 14.06.2012
    Apgāds „Mansards” izdevis pazīstamā čehu mūsdienu autora Mihala Vīvega romānu „Suniski pasakainie gadi” Jāņa Krastiņa tulkojumā.

    Mihals Vīvegs (Michal Viewegh 1962) ir viens no populārākajiem mūsdienu čehu autoriem. Kopš 1990. gadiem viņš teju ik pavasari izdod pa grāmatai, paplašinādams savu visai pamanāmo vietu lasītāju sirdīs.

                Romāns „Suniski pasakainie gadi” (Báječná léta pod psa, 1992) ir viens no pirmajiem Vīvega darbiem, kas pievērsa viņam čehu un ārvalstu lasītāju uzmanību, un piecus gadus vēlāk kļuva par pamatu kinofilmai.

                Romāna varonis ir visnotaļ neciešams tips – puišelis Kvido, kuram paveicies piedzimt izrādes „Gaidot Godo” laikā, turklāt nokļūt ļoti košā, jokus, patiesību un papagaiļus mīlošā ģimenē. Romāna darbība sākas 20. gadsimta 60. gadu Prāgā, ieved lasītāju 1968. gada notikumos un ļauj sekot Kvido ģimenei līdzi no Prāgas uz necilo pilsēteli Sāzavu – nepiekāpīgajam tēvam piespriesto vietējo trimdu, kur jaunā ģimene sastopas ar okupācijas režīma murgiem un fantasmagorijām mazā, jo īpaši pārskatāmā mērogā. Grāmatas sākumā Kvido notic, ka tanki Prāgā nozīmē to, ka pilsētā tiek uzņemta filma par karu. Romānam turpinoties, kļūst skaidrs, ka iztēle, ironija un aktiermāksla var noderēt par labiem ieročiem, lai karotu par tiesībām dzīvot cilvēciski īstu, ne suniski pasakainu dzīvi.

                Visticamāk, iepriekš neviens par laiku no Prāgas pavasara līdz Samta revolūcijai nav rakstījis tik dzirkstoši, smeldzīgi un asprātīgi vienlaikus.

                Grāmata tika finansēta ar Eiropas Komisijas atbalstu.