Dzejas diena - videotilts

Ziņa publicēta 14.09.2010
Septembra mēnesī visā Latvijā ar plašu aktivitāšu piedāvājumu tika atzīmētas dzejas dienas. Madonā Dzejas dienu pasākumu rīkošanas virsvadību jau tradicionāli - 11. gadu – bija uzņēmusies Madonas novada bibliotēka, organizējot neparastas Dzejas dienas – videotiltu „Kaisās ugunis lejā no dvēseles tiltiem, kas tur mūs virs ūdeņiem” /S. Radiņa/.  

Taču šī gada 7.septembri Madonas (Latvija), Anikšču (Lietuva) un Raplas (Igaunija) pilsētu un bibliotēku vēsturē varēs ierakstīt kā veiksmīgu uzdrīkstēšanos, kā neaizmirstamu pieredzi un kā robežu tuvināšanu virtuālā ceļā, jo šī gada dzejas dienās trīs Baltijas valstu dzejnieki, dzejas mīļotāji, bibliotēku darbinieki, skolnieki, skolotāji un citi interesenti ar moderno tehnoloģiju un Skype piedāvāto videokonferenču risinājuma starpniecību varēja tiešsaistē tikties un baudīt latviešu, lietuviešu un igauņu valodu un dzejas burvību.

Dzejas dienu pasākumā ar saviem dzejas lasījumiem piedalījās triju valstu dzejnieki: Igauniju pārstāvēja Andress Ehins un Kristiina Ehina, Lietuvu - Zita Butkute un Algirdas Gogelis, bet Latviju - Anita Skrjabe un Oļģerts Skuja, dzejnieki, tulkotāji Guntars Godiņš un Jānis Elsbergs un Madonas novada autori.

Lai visu triju valstu dzejas mīļotāji varētu ne tikai ieklausīties valodu burvībā, bet arī savā valodā dzirdēt kaimiņvalstu dzejnieku veikumu, tika pieaicināti atdzejotāji un dzejnieki Guntars Godiņš un Jānis Elsbergs. G.Godiņš pārtulkoja igauņu dzeju uz latviešu valodu, bet J.Elsbergs – lietuviešu – uz latviešu, un pretēji.

Pasākumu vēl krāšņāku darīja Intara Zommera muzikālie sveicieni un Madonas novada autoru - Sarmītes Radiņas, Guntara Paegļa, Ēvalda Leona un Jāņa Meldrāja - dzejas priekšlasījumi.

Neizpalika arī Raplas, Anikšču un Madonas bibliotēku pārstāvju svinīgās svētku uzrunas un Madonas novada domes pārstāvju sveicieni Dzejas dienās.

Vēlāk dzejnieks, tulkotājs un atdzejotājs G.Godiņš tikās ar Madonas Valts ģimnāzijas, bet J.Elsbergs – ar Madonas pilsētas 1. vidusskolas vecāko klašu audzēkņiem, lai akcentētu valodas, dzejas, tulkotāja darba nozīmi Eiropas kultūras sakaru veidošanā un atpazīstamībā.

Milzīga pateicība jāizsaka pasākuma organizatorei S.Radiņai, kura nenobijās no informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izaicinājuma un noorganizēja ļoti veiksmīgas starptautiskās - virtuālās Dzejas dienas.

Īpašs paldies Eiropas Komisijai par finansiālo atbalstu (šīs Dzejas dienas tapušas projekta „Europe Direct” ietvaros) un Madonas novada pašvaldībai.

Videosižets par pasākumu „Kaisās ugunis lejā no dvēseles tiltiem, kas tur mūs virs ūdeņiem” apskatāms ŠEIT.

Raksta autore: D.Lapiņa;

Fotogrāfiju autors: O.Skuja