Ceļojošā izstāde ” Zviedru detektīvromānu ainas” Madonas novada bibliotēkā

Ziņa publicēta 02.03.2017
Martā Madonas novada bibliotēkās abonementā sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību ir skatāma ”Zviedru kriminālromānu ainas”. Izstāde dāvās priekšstatu par mūsdienu populārākajiem kriminālromānu autoriem Zviedrijā un sniegs ieskatu viņu daiļradē.

Ceļojošā izstāde “Zviedru kriminālromānu ainas” piedāvā tekstuālu un fotogrāfisku ieskatu 21 populāra Zviedru kriminālromānu autora daiļradē, kā arī sniedz priekšstatu par vidi, kurā risinās autoru radīto romānu darbība. Izstādes mērķis ir paplašināt Zviedru kriminālromānu cienītāju loku un piesaistīt jaunus lasītājus.

Lai arī Zviedrijā visai maz notiek slepkavības, zviedru kriminālromāni kļuvuši par mūsdienu klasiku un strauji guvuši ievērojamu atpazīstamību visā pasaulē, arī Latvijā. Aizraujoši notikumi, ne reti stāsti balstīti uz patiesiem notikumiem, tā varam raksturot zviedru detektīvromānus. Tiem raksturīgi spēcīgi raksturi, interesants sižeta savērpums ar daudziem samezglojumiem un negaidītiem pavērsieniem, dinamiska notikumu virzība un meistarīgs lokālā kolorīta atveidojums – cilvēciskās kaislības un noziegumi risinās gan miegainās mazpilsētās, gan nomaļās Ziemeļjūras piekrastes salās, gan Stokholmas ļaužu pilnajās ielās. Latvijā Zviedru kriminālromānu tulkojumi un ekranizācijas bauda īpašu popularitāti. Heninga Mankela radītais inspektors Valanders un Stīga Lārsona “Tūkstošgades triloģija” par žurnālistu Mikaēlu Blumkvistu un hakeri Līsbeti Salanderi ir tikai daži spilgti piemēri. Aizraujošas ir Kamillas Lekbergas Ledus princese, Akmeņkalis, Svešinieks, Sludinātājs, Pamestais bērns, Nāras sauciens, Bākas sargi;  Kerstinas Ekmanes Notikumi pie ūdeņiem un citi.

Foajē tiek demonstrētas filmas ar titriem latviešu valodā.

Filma Simtgadnieks stāsta par to, kā simts gadus vecais Alans Karlsons izkāpj pa logu un pazūd;

Fotogrāfe no Rīgas filmas režisore portretē savu draudzeni un kolēģi, starptautisku atzinību guvušo Latvijas foto mākslinieci Intu Ruku;

Ceļa gals - poētiska filma par izvēlēm, kuras mēs izdarām savā dzīvē. Par spītu, nodevību, mīlestību un skumjām. Piedāvājam skatīties  arī citas filmas.

 Bērnu literatūras nodaļā skatāma mums visiem tik mīļā filmiņa latviešu valodā ”Karlsons kas dzīvo uz jumta”.

Caur šo izstādi iepazīsim arī Zviedrijas vēsturi, dabu un valodu. Tā būs apskatāma līdz 26.martam.

 Informāciju sagatavoja:

Abonementa vadītāja Rasma Krievāne