Komisija izsludina trešo ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā

Ziņa publicēta 30.03.2011
Šodien sākas reģistrācija trešajai ES žurnālistikas balvai veselības aizsardzības jomā. Balvas mērķis ir uzlabot izpratni par veselības jautājumiem un vienlaikus izrādīt 27 dalībvalstu labāko veselības jomas žurnālistu talantu. Tāpat kā abu iepriekšējo balvu arī trešās balvas temats ir “Eiropa pacientiem”. Turklāt, sākot ar šo gadu, tas ietver arī farmācijas tematiku. Galvenā balva būs 6000 eiro, otrās vietas ieguvējs saņems 2500 eiro, savukārt trešās ― 1500 eiro. Šā gada jauninājums ir īpašā balva 3000 eiro par rakstu, kurā atspoguļota tabakas kaitīgā ietekme uz veselību. 

Līdz šim par ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā ir sacentušies vairāk nekā 700 žurnālisti visā Eiropas Savienībā. Savos rakstos tie stāsta par veselības jautājumu ietekmi uz Eiropas iedzīvotāju ikdienu. Komisija ir pārliecināta, ka šajā gadā atkal parādīsies jauni talanti, un galvenā uzmanība tiks vērsta uz iedzīvotāju un pacientu viedokļiem un bažām saistībā ar veselību.

Žurnālisti ir aicināti iesniegt rakstus par vienu vai vairākiem kampaņas “Eiropa pacientiem” tematiem.

Šogad Komisijas iniciatīvas farmācijas nozarē pievienojas ierastajiem konkursa jautājumiem: pārrobežu veselības aprūpe, retās slimības, veselības aprūpes darbaspēks, pacientu drošība, orgānu ziedošana un transplantēšana, vēzis, vakcinācija pret gripu, piesardzīga antibiotiku lietošana, psihiskā veselība, Alcheimera slimība un cita veida demence, kā arī bērnu vakcinācija. Rakstu uzmanības centrā jābūt pacientam.

Īpašu balvu piešķirs arī labākajam rakstam, kurā skaidrots, ko smēķēšana nodara cilvēku veselībai un kā tabaka un nikotīns var sabojāt cilvēka dzīvi.

Noteikumi

-       Kandidātiem jābūt pilsoņiem vai pastāvīgajiem iedzīvotājiem kādā no 27 ES dalībvalstīm un jābūt vismaz 18 gadus veciem.

-       Viens dalībnieks drīkst iesniegt ne vairāk kā 2 rakstus, un tiek pieņemti arī komandu pieteikumi, ja vien šīs komandas nav lielākas par 5 cilvēkiem.

-       Visiem rakstiem jābūt kādā no ES oficiālajām valodām un jābūt publicētiem kādā drukātā izdevumā vai tīmekļa vietnē.

-       Raksts nedrīkst būt garāks par 20 000 zīmēm (ar atstarpēm).

-       Vairāk par noteikumiem un nosacījumiem var uzzināt šim mērķim veltītajā tīmekļa vietnē.

Uzvarētāju noteikšana un apbalvošana

Katrā dalībvalstī vienu finālistu izraudzīsies nacionālā žūrija, kurā piedalās žurnālisti un sabiedrības veselības speciālisti un kuru vada Eiropas Komisija.

Pēc tam ES žūrija no 27 finālistiem izvēlēsies trīs ES mēroga uzvarētājus un īpašās balvas saņēmēju. 27 finālistus 2012. gada sākumā uzaicinās uz Briseli, kur tie varēs piedalīties plašsaziņas līdzekļu pārstāvju seminārā par veselības aizsardzību ES. Semināram sekos balvu pasniegšanas ceremonija.

Iepriekšējo balvu saņēmēji

Pirmo ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā saņēma Estella Sažē (Francija) par rakstu “Īsi par šizofrēniju draugiem un ģimenei”, kas publicēts “L'express”.

Otro ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā saņēma divu Itālijas žurnālistu komanda Džanluka Ferrāriss un Ilarija Molināri(publikācija izdevumā “Panorama”). Viņu raksts “Nozagtā cerība” pievērsa uzmanību “dziednīcām”, kuras piedāvā dārgu, bet zinātniski nepārbaudītu ārstēšanu novājinātiem slimniekiem, kuri cieš no hroniskām slimībām.

ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā un kampaņu “Eiropa pacientiem” finansē no līdzekļiem, kas iedalīti otrajai Kopienas programmai veselības aizsardzības jomā 2008.–2013. gadam. Sīkāka informācija par konkursa noteikumiem un nosacījumiem atrodama tīmekļa vietnē.

Lai iesniegtu rakstu vai uzzinātu vairāk par ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā, apmeklējiet žurnālistikas balvas tīmekļa vietni:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_en.htm

Tīmekļa vietne „Eiropa pacientiem”:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_en.htm.

Papildu informācija par tabakas kontroli Eiropas Savienībā:

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm.

Papildu informācija par otro Kopienas programmu veselības aizsardzības jomā:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_en.htm.