Ukraina: EK ierosina noteikumus par oligarhu, kuri pārkāpj ierobežojošos pasākumus, kā arī noziedznieku līdzekļu iesaldēšanu un konfiskāciju

Ziņa publicēta 31.05.2022
Eiropas Komisijas ierosina ES noziegumu jomu sarakstā iekļaut ES ierobežojošo pasākumu pārkāpumus. Komisija arī ierosina jaunus, stingrākus noteikumus par līdzekļu atgūšanu un konfiskāciju, kas arī palīdzēs īstenot ES ierobežojošos pasākumus. Kaut arī Krievijas agresija pret Ukrainu vēl aizvien turpinās, tomēr ir ārkārtīgi svarīgi, lai ES ierobežojošie pasākumi tiktu pilnībā īstenoti, un šo pasākumu pārkāpšana nedrīkst atmaksāties. Iesniegto priekšlikumu mērķis ir nodrošināt, ka nākotnē var efektīvi konfiscēt to personu un organizāciju līdzekļus, kuras pārkāpj ierobežojošos pasākumus. Priekšlikumi ir izstrādāti sadarbībā ar darba grupu "Freeze and Seize" (Iesaldēt un konfiscēt), ko Komisija izveidoja martā.


Komisijas priekšsēdētājas vietniece jautājumos par vērtībām un pārredzamību Vera Jourova sacīja: "ES sankcijas ir jāievēro, un tie, kas mēģina tās apiet, ir jāsoda. ES sankciju pārkāpums ir smags noziegums, un šādam noziegumam jābūt nopietnām sekām. Lai to panāktu, mums ir vajadzīgi ES mēroga noteikumi. Kā Savienība mēs iestājamies par savām vērtībām, un mums jāliek maksāt tiem, kuri ļauj darboties Putina kara mašīnai."
Detalizēta informācija par ierobežojošajiem pasākumiem: Ukraina: Komisija ierosina noteikumus par oligarhu, kuri pārkāpj ierobežojošos pasākumus, kā arī noziedznieku līdzekļu iesaldēšanu un konfiskāciju (europa.eu)