Energodrošība: Komisija atzinīgi vērtē to, ka ir ātri pieņemti jauni gāzes glabāšanas noteikumi

Ziņa publicēta 27.06.2022
Šodien pieņemtie jaunie glabāšanas tiesību akti stiprinās ES gāzes piegādes drošību, ņemot vērā gaidāmo un turpmākās ziemas. Ņemot vērā piegādes traucējumu draudus no Krievijas puses, ES Gāzes uzglabāšanas regula noteic, ka Eiropas gāzes rezerves līdz ziemai ir jāuzpilda un to pārvaldība jāaizsargā pret ārēju iejaukšanos. Konkrētāk, jaunie noteikumi paredz, ka ES dalībvalstīm līdz šā gada novembrim krātuves jāuzpilda līdz 80 % no ietilpības un turpmākajos gados — līdz 90 %.

Pateicoties Parlamenta un Padomes gatavībai tiesību akta priekšlikumu sakarā ar Krievijas karu pret Ukrainu izskatīt steidzami, noteikumi tika pieņemti rekordīsā laikā. 

Šādu pieņemšanu atzinīgi vērtējot Enerģētikas padomes sanāksmē Luksemburgā, enerģētikas komisāre Kadri Simsone teica: "ES vēlētos apliecināt cieņu pozitīvajai un konstruktīvajai pieejai, ko Parlaments un Padome demonstrējuši attiecībā uz šo priekšlikumu. Tas ir svarīgs paziņojums par ES vienotību, apņēmību un rīcības ātrumu, saskaroties ar Kremļa centieniem gāzes eksportu izmantot par ieroci. Tagad ir ļoti svarīgi, lai mēs censtos izpildīt jaunos glabāšanas mērķrādītājus un būtu labāk sagatavoti gadījumam, ja situācija vēl vairāk pasliktināsies."

Plašāka informācija: Energodrošība: Komisija atzinīgi vērtē to, ka ir ātri pieņemti jauni gāzes glabāšanas noteikumi (europa.eu)
 
 
PRESES NODAĻA
Eiropas Komisijas
pārstāvniecība Latvijā

Aspazijas bulvāris 28,
Rīga, Latvija, LV-1050
+371 28665579; + 371 67085421
kaspars.kreics@ec.europa.eu
kristine.liepina@ec.europa.eu