Plašsaziņas līdzekļu uzmanības centrā nonāk nabadzība Eiropā

Ziņa publicēta 12.04.2010
Šodien Eiropas gada cīņai pret nabadzību un sociālo atstumtību (2010) ietvaros Eiropas Komisija izsludināja konkursu žurnālistiem, kuru rakstos vai reportāžās apskatītas Eiropas gada tēmas. Eiropas gada žurnālistu balvas konkursā var piedalīties žurnālisti, kas pārstāv drukātos, tiešsaistes, radio vai televīzijas plašsaziņas līdzekļus. Balvas par oriģinālākajām un novatoriskākajām reportāžām tiks piešķirtas valsts līmeņa konkursā (EUR 800 vai līdzvērtīgā apmērā) un Eiropas līmeņa konkursā (EUR 4500, EUR  3000, un EUR  2000). Eiropas mēroga konkursa uzvarētājus paziņos ceremonijā, kas notiks Briselē, 2010. gada 17. decembrī. 

Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības jautājumu komisārs Lāslo Andors sacīja: “Lai risinātu nabadzības problēmas, mums jāļauj izteikties atstumtajiem, kā arī jāizprot nabadzības iemesli. Līdztekus mums jānāk klajā ar praktiskiem, iedarbīgiem risinājumiem. Žurnālistiem ir būtiska loma šajā debatē, tāpēc arī mēs esam izveidojuši šo konkursu novatoriskākajām un oriģinālākajām reportāžām par nabadzības jautājumiem.”

Konkurss ir izsludināts un žurnālisti līdz 2010. gada 31. augustam var iesniegt darbus tiešsaistē Eiropas gada (2010) tīmekļa vietnē. Šiem rakstiem vai ziņu reportāžām jābūt publicētām vai pārraidītām plašsaziņas līdzekļos kādā no 27 ES dalībvalstīm, Īslandē vai Norvēģijā laikā no 2009. gada 1. oktobra līdz 2010. gada 31. augustam. Visus iesniegtos darbus vispirms izvērtēs ekspertu žūrija valsts līmenī un pasludinās vienu uzvarētāju katrā kategorijā. Pēc tam valsts līmeņa konkursa uzvarētāji piedalīsies Eiropas līmeņa konkursā, kas noslēgsies Beļģijas prezidentūras rīkotajā ceremonijā Briselē 2010. gada beigās.

Žurnālistu konkurss ir viens no galvenajiem ES līmeņa pasākumiem Eiropas gada laikā un tā uzdevums ir uzlabot sabiedrības informētību par jautājumiem saistībā ar nabadzību un sociālo atstumtību. Citi šogad paredzētie pasākumi ir Eiropas mēroga mākslinieku konkurss, vērienīgas konferences par atsevišķiem jautājumiem, piemēram, bērnu nabadzību un bezpajumtniecību un virkne pasākumu, kas paredzēta saistībā ar Starptautisko dienu pret nabadzību, kas notiks oktobrī.

Plašāka informācija par žurnālistu konkursu pieejama Eiropas gada (2010) tīmekļa vietnē: http://www.2010againstpoverty.eu/?langid=lv sadaļā Žurnālistu konkurss.

Pamatinformācija

Eiropas gada (2010) mērķis ir uzlabot informētību par nabadzības cēloņiem un sekām Eiropā: gan galvenajiem jautājuma risinātājiem — valdībām un sociālajiem partneriem —, gan sabiedrībai kopumā šīs problēmas būtu jāizprot labāk. Šā gada uzdevums ir arī mobilizēt minētos, dažādos partnerus cīņai pret nabadzību, sekmēt sociālo integrāciju un iekļaušanu un veicināt skaidru apņemšanos izstrādāt ES un valsts politiku nabadzības un sociālās atstumtības problēmu risināšanai.


Gandrīz 84 miljoni eiropiešu jeb 17% no ES iedzīvotājiem pašlaik dzīvo zem nabadzības sliekšņa. Nesen veiktā Eirobarometra (Eurobarometer) apsekojuma rezultāti par attieksmi pret nabadzību liecina, ka lielākā daļa Eiropas iedzīvotāju (73 %) nabadzību uzskata par valstī izplatītu problēmu, savukārt 89% iedzīvotāju vēlas, lai valdība veiktu steidzamus pasākumus un šo problēmu risinātu. Vairākums iedzīvotāju uzskata, ka lielākā atbildība jāuzņemas viņu valsts valdībai, taču 74 % iedzīvotāju gaida, lai arī ES aktīvi iesaistītos šīs problēmas risināšanā.

Plašāka informācija par Eirobarometra apsekojumu pieejama: IP/09/1585