Baltija atlabst, eirozona dreb – ko tālāk?

Ziņa publicēta 03.11.2011
24. novembrī Rīgā, „Radisson Blu Latvija” konferenču centrā pulcēsies Eiropas Savienības (ES) iestāžu un Baltijas jūras reģiona valstu vadošie ekonomikas lietpratēji, lai, atskatoties uz iepriekšējos gados pieredzēto ekonomisko krīzi un tās sekām, dalītos pieredzē un spriestu par nepieciešamajiem soļiem, kā sagatavoties dažādiem globālās ekonomikas nākotnes attīstības scenārijiem.

Eksperti tiksies konferencē „Ekonomikas krustceles: no atlabšanas līdz ilgtspējīgai attīstībai Baltijā un ES”, ko rīko DnB NORD Banka un Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā.

Konferencē paredzēts gan diskutēt par ES plānotajiem pasākumiem jaunas ekonomiskās krīzes iespējamības mazināšanā un līdzšinējo ekonomisko problēmu risināšanā, gan aplūkot atsevišķu valstu pieredzi. Latvija pašlaik tiek minēta kā viens no veiksmīgas krīzes pārvarēšanas piemēriem, pateicoties budžeta līdzsvarošanai un strukturālām pārmaiņām valsts pārvaldē. Citas valstis ir gājušas atšķirīgus ceļus. Par to, kas bijis izšķirošais faktors, lai ikviena no valstīm pārvarētu parādu krīzi, pieredzē dalīsies ekonomisti, finansisti un valsts pārvaldes pārstāvji.

EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka: „Katram Latvijas iedzīvotājam krīzes pārvarēšana ir bijis smags periods. Taču mums kā valstij ir iemesls lepoties: Latvijai atkal tic finanšu tirgi un reitings ES ir ļoti augsts. Latvija vairs nav pārkarsis slimnieks, bet pierādījums, ka atbildīga valsts var pati sakārtot budžetu un veikt sāpīgas reformas. Taču stāsts nav galā. Latvijai ir gan jāstrādā pie sociālās nevienlīdzības novēršanas un cilvēku pārliecināšanas neatstāt savu zemi, gan jārēķinās ar ekonomikas faktoriem, ko nevaram kontrolēt, bet kuri mūs ietekmē. Ir jādomā, kā tos pārvarēt un palikt veiksminiekiem arī tad, kad pasaules ekonomikas perspektīvas ir neskaidras.”

DnB NORD Bankas prezidents Andris Ozoliņš uzsver: „Mēs esam tikko pārdzīvojuši tautsaimniecības lejupslīdes procesu, un esmu pilnīgi pārliecināts, ka pēdējos gados esam daudz mācījušies. Patlaban visā Eiropā tiek runāts par jauniem lejupslīdes riskiem, ko izraisa atsevišķu valstu problēmas. Mums jābūt tiem gataviem, tādēļ arī esam aicinājuši vadošos ekonomistus pulcēties vienkopus, lai diskutētu par savlaicīgiem risinājumiem.”

Konferencē „Ekonomikas krustceles: no atlabšanas līdz ilgtspējīgai attīstībai Baltijā un ES” aicināti uzstāties Latvijas Republikas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Latvijas starptautisko aizdevēju misijas vadītājs Gabriēls Džudiče (Gabriele Guidice) no Eiropas Komisijas, DnB NOR grupas (Norvēģija) galvenais ekonomists Knuts Magnusens (Knut Magnussen), Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvis Centrālās un Austrumeiropas reģionā Marks Allens (Mark Allen), Dānijas uzņēmējs un inovāciju konsultants Karstens Vandrups (Karsten Vandrup), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs un citi eksperti.

Interesenti dalībai konferencē var pieteikties, rakstot uz e-pastu teika.lapsa@dnbnord.lv.

Papildu informācija:
Teika Lapsa
DnB NORD Bankas sabiedrisko attiecību vadītāja
Tālr. 29161561
E-pasts: teika.lapsa@dnbnord.lv
Sanita Jemberga
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļas vadītāja
Tālr. 67085415, 28666023
E-pasts sanita.jemberga@ec.europa.eu