Šī brīža aktualitāte - eiro ieviešana

Ziņa publicēta 17.06.2013
Piektdien, 14.jūnijā Madonas novada bibliotēkā notika Finanšu ministrijas organizētais informatīvais seminārs uzņēmējiem par EIRO ieviešanas jautājumiem, kura laikā tika demonstrēta arī dokumentālā filma „Dzīvot labāk”.

Kā eksperti seminārā piedalījās Finanšu ministra padomnieks Jānis Platais, Finanšu ministrijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone, Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta Metodoloģijas un grāmatvedības politikas nodaļas vecākā referente Dina Šaknere un Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta Muitas un akcīzes nodaļas vadītājas vietniece Gunta Pužule.

Semināra sākumā visiem klātesošajiem bija iespēja noskatīties "Platforma Film" veidoto dokumentālo filmu "Dzīvot labāk", kas vēsta par izvēli ieviest vai neieviest eiro Latvijā. Filmu noskatīties var ikviens interesents: http://ej.uz/Dzivot-labak.

Finanšu ministra padomnieks Jānis Platais un Finanšu ministrijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone pastāstīja par eiro ieviešanas procesu, šī procesa vēsturiskajiem aizsākumiem un progresu šajā jomā, kā arī par aktualitātēm eiro ieviešanā.

Finanšu ministrijas Nodokļu administrēšanas un grāmatvedības politikas departamenta Metodoloģijas un grāmatvedības politikas nodaļas vecākā referente Dina Šaknere runāja par grāmatvedības vadlīnijām eiro ieviešanas procesā – par grāmatvedības uzskaiti pārejas periodā no latiem uz eiro, bet Finanšu ministrijas Netiešo nodokļu departamenta Muitas un akcīzes nodaļas vadītājas vietniece Gunta Pužule ar klātesošajiem diskutēja par nodokļu vadlīnijām ieviešot eiro, gan no tiesiskā, gan praktiskā viedokļa, ietverot informāciju gan par nodokļa deklarāciju, ziņojumu par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēja darba ienākumiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu pārskata mēnesī, akcīzes nodokļa marķējumiem uz cigarešu iepakojuma, uzņēmumu ienākuma nodokli u.c. jautājumiem.

Viens no seminārā apspriestajiem jautājumiem bija par valūtas kursa noteikšanu un piemērošanu pēc eiro ieviešanas dienas.

Tāpat semināra laikā tika diskutēts par vadlīnijām preču un pakalpojumu cenu norādīšanas kārtībai cenu paralēlās atspoguļošanas periodā, par kases aparātu vadlīnijām - kases aparātu pielāgošanu, kases čekā norādāmo informāciju, kases aparāta žurnāla aizpildīšanu u.c. jautājumiem.

Uz semināru par eiro ieviešanu īpaši tika aicināti uzņēmēji, pašvaldību darbinieki un sociālie darbinieki, bet Finanšu ministra padomnieks Jānis Platais un Finanšu ministrijas eiro projekta vadītāja Dace Kalsone neliedza padomu un atbildēja arī uz ikvienu iedzīvotāju jautājumu.

Vērtīgākā un uzticamākā informācija par eiro ieviešanu pieejama oficiālajā interneta vietnē par eiro ieviešanu Latvijā: http://www.eiro.lv/.

 

Daiga Lapiņa,
Madonas novada bibliotēkas
‍‍ES informācijas un uzziņu lasītavas vadītāja

Array
Array
Array
Array
Array
Array