Izbraukumseminārs uz ES māju Rīgā

Ziņa publicēta 09.12.2010
Trešdien, 8.decembrī Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novadu bibliotēku darbinieki viesojās ES mājā Rīgā, tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) institūciju darbiniekiem un smeļoties jaunas zināšanas par ES. 

Semināra sākumā ES mājas zināšanu, sarunu un mākslas istabu vadītāja Gunita Eberte bibliotēku darbiniekus iepazīstināja ar šī gada janvārī jaunatklātajām Es mājas istabām: zināšanu istabas telpas interjerā izmantoti zemes motīvi, sarunu istabas interjerā -  dabas motīvi, bet mākslas telpas interjerā - debess motīvi.

Zināšanu istabā ikdienā iespējams saņemt informāciju par ES, izmantot interneta pakalpojumus un bezmaksas datu bāzes, kā arī iegūt informatīvus materiālus par ES. Sarunu istabā iespējams organizēt vai piedalīties dažādos pasākumos, kas saistīti ar ES institūciju darbību vai ES politikām. Savukārt, mākslas istabā apskatāmas dažādu mākslinieku un tipu izstādes.

ES mājas zināšanu, sarunu un mākslas istabu vadītājas vietnieks Kalvis Stalīdzāns semināra dalībniekiem stāstīja par Eiropas Parlamenta uzdevumiem un funkcijām, parlamenta deputātu darbu un Latvijas pārstāvjiem Eiropas Parlamentā, par Eiropas Parlamenta informācijas biroja darbu Latvijā, kā arī par parlamenta piedāvātajām iespējām, piemēram, konkursu Euroscola, Kārļa Lielā balvu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā Komunikācijas nodaļas asistente Liene Reine klātesošos iepazīstināja ar Eiropas Komisijas (EK) darbu Latvijā un Briselē, komisijas struktūru, Latvijas pārstāvjiem EK, Eiropas Komisijas komunikāciju prioritātēm, EK spēlēm, kas pieejamas Inbox Smart, kā arī par stažēšanos un prakses vietām Eiropas Savienības institūcijās. L.Reine stāstīja arī par projektu Iespēju karte (www.iespējukarte.lv), 9.maiju – Eiropas dienu, Eiropas Brīvprātīgo darbu un 2011.gadu kā Eiropas Brīvprātīgā darba gadu, kā arī par ES mobilo tūri, kas notiks 2011.gada aprīlī – maijā.

Vides ministrijas Klimata politikas un tehnoloģiju departamenta Klimata politikas nodaļas vecākā referente Andžela Pētersone sniedza interesantu informatīvo ieskatu klimata politikas jomā Eiropā, atklājot klimata pārmaiņu globālos novērojumus un klimata pārmaiņu ietekmi uz apkārtējo vidi, globālajām emisijas prognozēm, Sterna ziņojumu, ANO Vispārējo konvenciju par klimata pārmaiņām un konvencijas Kioto protokolu, ES klimata politikas dokumentiem un politikas principiem, klimata paketi, klimata tehnoloģiju plānu un mērķiem, kā arī par Latvijas situāciju klimata aizsardzības un klimata politikas jomā.

ES mājas vizītes noslēgumā visu piecu novadu bibliotēku darbinieki devās apmeklēt LR Ārlietu ministrijas ES informācijas bibliotēku, kas atrodas ES mājas 2.stāvā, iepazīstoties ar bibliotēkas krājumu, piedāvājumu un sniegtajiem pakalpojumiem.

Izbraukumsemināra laikā Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novadu bibliotēku darbinieki devās arī uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centru, kur centra vadītāja Silvija Tretjakova stāstīja par centra sadarbību ar ES dalībvalstu bibliotēkām un sponsoriem, kā arī par projektiem un piesaistītajiem līdzekļiem, kas veicinājuši centra attīstību un sadarbību ar citām Latvijas bibliotēkām, kā arī par bērnu lasītprasmes veicināšanas nozīmīgumu Latvijas izglītības attīstībai un bērnu izglītības līmeņa paaugstināšanai. Vizītes laikā centra vadītāja bibliotēku darbiniekiem demonstrēja Zviedrijas bibliotēku pieredzi – filmu par bērnu lasītprasmes veicināšanu un attīstīšanu.

   

Izbraukumsemināru finansēja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, kas ar 2010.gada 1.janvāri koordinē Eiropas Savienības informācijas punktu darbību 32 Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Madonā.

Daiga Lapiņa
Madonas novada bibliotēkas
ES informācijas un Uzziņu lasītavas vadītāja;
Eiropas Savienības informācijas punkta Madonā koordinatore

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array