Projekta aktivitāšu noslēgums

Ziņa publicēta 10.12.2010
Ceturtdien, 9.decembrī Madonas novada bibliotēkas konferenču zālē notika „Sabiedrības informēšanas projekta par Eiropas Savienības jautājumiem „Saudzē klimatu!” noslēguma pasākums, kura laikā tika apbalvoti labākie konkursa „Saudzē klimatu!” eseju un radošo darbu autori. 

Konkursā kopumā tika iesniegti 49 jauniešu darbi – 4 esejas un 45 radošie darbi, kurus, saskaņā ar nolikumu, izvērtēja īpaši šim mērķim izveidota vērtēšanas komisija 13 cilvēku sastāvā, iedalot darbus 8.-9.klašu un 10.-12.klašu grupās. Lai gan konkursā piedalīties tika aicināti Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novadu skolu 8.-12.klašu jaunieši, aktīvāki izrādījās Madonas (Madonas pilsētas 1.vidusskola, Ļaudonas vidusskola, Bērzaunes pamatskola), Ērgļu (Ērgļu arodvidusskola) un Varakļānu (Varakļānu vidusskola) novadu skolnieki.

Konkursā iesniegtajos darbos īpaši akcentēta piesārņojuma ierobežošanas, atkritumu šķirošanas, globālās sasilšanas mazināšanas, energoefektivitātes pasākumu ievērošanas nozīme klimata saudzēšanas nolūkā, kā arī globālās sasilšanas un piesārņojuma sekas - dabas stihijas, ozona slāņa noārdīšanās, ledāju kušana, neparastu augu un kukaiņu sugu nekontrolējama vairošanās, smogs, nezināmu vīrusu izraisītas slimības u.c.

Jaunieši uzsver, ka klimata saudzēšanas un dabas aizsardzības jomā liela nozīme ir tieši mūsu rīcībā un attieksmē: „Domāsim zaļi jau šodien, rūpēsimies par apkārtējo vidi un resursiem, ko tā mums dod!” Artūrs Krievs, Ērgļu arodvidusskola. Taču Bērzaunes pamatskolas 9.klases skolniece Marta Zvirgzdiņa savā esejā dod solījumu: „Es no šodienas apsolos nemest zemē konfekšu papīrus un nededzināt plītī plastmasas pudeles. Un savus draugus aicināšu šķirot atkritumus un nemēslot, kur pagadās. Ir vērts katram tā rīkoties, lai informācija par šodienas „zaļajām” dienām nebūtu jāieslēdz stikla lodītē”.

Īpaša pateicība jāizsaka pedagogiem un bibliotēku darbiniekiem, kuri rosināja jauniešus iesaistīties konkursā: Ērgļu arodvidusskolas skolotājai Inesei Maltavniecei, Ļaudonas vidusskolas skolotājai Vijai Točai, Madonas pilsētas 2.vidusskolas skolotājai Inesei Grāvītei; Varakļānu tautas bibliotēkas, Ļaudonas vidusskolas bibliotēkas, Ērgļu bibliotēkas un Bērzaunes bibliotēkas darbiniecēm, kā arī skolu vadībai par nodrošināto iespēju jauniešiem ierasties uz konkursa noslēguma pasākumu.

 

„Sabiedrības informēšanas projekta par Eiropas Savienības jautājumiem „Saudzē klimatu!” noslēguma pasākums un visas projekta aktivitātes finansēja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, kas ar 2010.gada 1.janvāri koordinē Eiropas Savienības informācijas punktu darbību 32 Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Madonā.

Informācijai:

„Sabiedrības informēšanas projekta par Eiropas Savienības jautājumiem „Saudzē klimatu!” aktivitātes tika realizētas 3 mēnešu laikā, sākot no šī gada oktobra līdz decembrim, un tās bija: ceļojošā izstāde par enerģētiku, energoefektivitāti un klimata mainību; lekcija par energoefektivitāti; eseju un radošo darbu konkurss 8.-12.klašu skolēniem; izbraukumseminārs uz ES māju, Rīgā, kā arī projekta aktivitāšu noslēguma pasākums.

Visu aktivitāšu mērķis bija vērst Madonas, Cesvaines, Ērgļu, Lubānas un Varakļānu novadu iedzīvotāju uzmanību uz šobrīd visā pasaulē tik aktuālo problēmu, kas šogad ir arī viena no Eiropas Komisijas komunikāciju prioritātēm – vides piesārņojums un klimata mainība, ko lielā mērā izraisām mēs paši.

Ja rīkosimies saudzīgi un pārdomāti, pasargāsim izmirstošas augu, dzīvnieku, putnu un kukaiņu sugas, piebremzēsim globālo sasilšanu un arī paši dzīvosim sakoptākā, drošākā un veselīgākā pasaulē.

Daiga Lapiņa
Madonas novada bibliotēka;
Eiropas Savienības informācijas punkta Madonā koordinatore


 

Array
Array
Array
Array
Array
Array