Šogad Voldemāra Caunes balva - Bērnu literatūras nodaļas vadītājai Līgai Fiļipovai

Ziņa publicēta 04.12.2013
Piektdien, 29.novembrī Liepājā Madonas novada bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Līga Fiļipova saņēma Voldemāra Caunes balvu „Gada bibliotekārs darbā ar bērniem un jauniešiem”.

Bibliotekāra, bibliogrāfa un žurnālista Voldemāra Caunes profesionālā darbība cieši saistījās ar Liepāju. Savas darbības laikā V.Caune veica daudz progresīvu reformu – piemēram, paredzot lasītāju skaita palielināšanos, grāmatas no agrākās hronoloģiskās kārtības tika pārstādītas sistemātiskā un alfabētiskā kārtībā. Bibliotēkas katalogos tika ieviesta sīka klasifikācija pēc decimālās sistēmas, tika uzstādīts kartīšu katalogs, tika prasmīgi iekārtota lasītāju apkalpošanas nodaļa – abonements. Bibliotēka kļuva pieejama katru dienu. Bibliotēkā atvēra arī lasītavu .

Lai pieaugušie netraucētu bērnus un otrādi, kā arī tāpēc, lai uzmanīgāk varētu izraudzīt bērniem piemērotu lasāmvielu, 1919. gada 16.decembrī Liepājas  bibliotēkā atsevišķās telpās atvēra īpašu bērnu nodaļu ar bērnu interesēm atbilstošu grāmatu krājumu un savu bibliotekāru. Tā bija pirmā bērnu nodaļa Latvijā.

Viņam bija raksturīga īpaša izpratne un vēlēšanās piesaistīt bibliotēkas lasītāju pulkam tieši bērnus, saskatot tajos nākotni bibliotēku attīstībai. Voldemārs Caune uzsvēra, ka „lasītāji jāpieradina pie bibliotēkas jau no bērnības, un jāgādā par to, lai bērniem būtu pieejamas lasīšanai grāmatas, jo bērnu pirmie iespaidi atstāj neizdzēšamu iespaidu uz visu mūžu”. Speciālas prasības viņš izvirzīja bibliotekāriem, kuri strādā ar jauno paaudzi.

Voldemāra Caunes balva „Gada bibliotekārs darbā ar bērniem un jauniešiem”

2007.gadā, atzīmējot Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas 230. jubileju un bērnu bibliotēkas 60. gadadienu, kā arī godinot Voldemāra Caunes lielo ieguldījumu bērnu bibliotēkas dibināšanā, Liepājas CZB nodibināja ikgadēju balvu bibliotekāriem, kuri vispārliecinošāk, aktīvāk un sekmīgāk veicina jaunās paaudzes iesaistīšanu bibliotēku pakalpojumu izmantošanā, motivējot bērnus un jauniešus vairāk lasīt, mācīties un attīstīt savas radošās spējas. Konkursu uz Balvu organizēja Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka. 

Konkursa komisija, kuras sastāvā ir LNB direktors Andris Vilks, LNB Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, rakstnieks Māris Rungulis, Liepājas CZB direktore Ilga Erba un Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja vietas izpildītājs Juris Jirgens, izvērtējot izvirzītās kandidatūras, par uzvarētājiem atzina divus pretendentus – Madonas novada bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāju Līgu Fiļipovu un Kuldīgas novada p/a „Kuldīgas Galvenās bibliotēkas „Bērnu literatūras centra” kolektīvu – Ingu Brūveri, Gitu Reboku un Rasmu Puriņu.

Visa kolektīva vārdā - sirsnīgi sveicam savu kolēģi Līgu ar iegūto apbalvojumu! Izturību un nerimstošu sparu arī turpmāk!

Array
Array