„iepogā mani savā pogcaurumā,/ iesmej sava rīta dzidrumā...”(I. Krūmiņa)

Ziņa publicēta 17.02.2014
Piektdienas pēcpusdienā Madonas novada bibliotēkā Valentīndienas noskaņās pulcējās daudz apmeklētāju, kuri bija izvēlējušies sev uzdāvināt svētkus. Pie mums viesos bija dzejniece, īso stāstu, miniatūru autore no Gulbenes puses Liedskalniņu dzimtas Iveta Krūmiņa un Hardijs Madzulis, kuru atpazīstam kā mūziķi, dziesmu tekstu autoru, uzņēmēju – tūrisma firmas Relaks Tūre valdes priekšsēdētāju, kura daudzajos ceļojumos un vadītajās tūristu grupās bijis arī neviens vien mūsu novada iedzīvotājs.

Ar viņu un Zigmundu Bekmani madonieši tikās jau vairāk kā desmit gadus atpakaļ, kad bibliotēka atradās vēl Poruka ielā 2 un garajā otrā stāva gaitenī bija iekārtota interesanta ceļojumu fotogrāfiju izstāde. Arī pēc šīs tikšanās sadarbība turpināsies, un uz Madonu ceļos Hardija Madzuļa foto izstāde.

Pirmoreiz Madonā varējām klausīties Ivetas Krūmiņas dzejas vārdus autores un Hardija Madzuļa izpildījumā. Par Ivetu viņas dzejas grāmatā „Rabarberu vīns”, kura veidota dialogā ar Arvi Degumu, Hardijs ievadā raksta tā: „Mēs katrs šajā pasaulē meklējam sevi. Iveta ir dzejā. Tur ir viņas pasaules uztvere, lieliskais humors un smalkjūtība. Palasiet Ivetas dzeju un jūs iepazīsiet Ivetu. Jums nevajadzēs gari tērzēt vai doties ceļojumā ar Ivetu.” Arī šinī pēcpusdienā viņa it kā klusiņām pienāca mums tuvāk, lai pieradinātu otru sadzirdēt, lai trauslā laikā apturētu mirkli un tā pavisam sievišķīgi runātu par jūtām, kas var saudzēt, sildīt arī sapņa, glāsta attālumā. Pacietīgi krāt, savērt maigumu, prieka mirdzumu, smaida siltumu tam otram, kurš varbūt vienīgi tev uztic savas darbdienu rūpestu skrambas un, bēgdams no sava nemiera, patveras tavā tuvumā. Būt otram par mājām, veldzēt, dot un lūgt: neietin mani savā pieradumā... Viņas vārdus baložu debesīs līdzēja uznest Hardijs, kurš, visiem par pārsteigumu, ne tikai muzicēja, bet arī lasīja Ivetas dzeju, tā veidojot mīlestības vārdu saspēli, ceļojot pa zemi, kur apstājas laiks.

Varbūt brīžiem par daudz saldu mīlestības putekšņu, bet šai dienai – piemērota noskaņa.

Dzīves, dabas realitātē izskanēja Hardija Madzuļa ceļojumu piezīmes. Pasākuma otro daļu bagātināja ieskats ceļojumu foto galerijā, kur varējām vērot gan krāšņos Latīņamerikas ūdenskritumus, gan sāls tuksnešus un sāls viesnīcas, gan vietējo iedzīvotāju tērpu krāsainību un ceļojumu zirga mugurā pa kalnu takām, gan vēl neizkusušo ledāju vienreizīgumu.

 

Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre 

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array