„Kaisās ugunis lejā no dvēseles tiltiem, kas tur mūs virs ūdeņiem” /S. Radiņa/

Ziņa publicēta 30.08.2010
Šī gada Dzejas dienu - videotilta pasākumā - 2010. gada 7. septembrī plkst. 11.00 Madonas novada bibliotēkā - piedalās triju valstu dzejnieki - igauņu, lietuviešu - Raplas un Anikšču bibliotēkās, dzejnieki, tulkotāji Guntars Godiņš un Jānis Elsbergs un Madonas novada autori – Madonas novada bibliotēkā. Pirmo reizi mēģināsim lasīt un klausīties dzeju, izmantojot moderno informācijas tehnoloģiju piedāvātās iespējas, lai sazinātos ar draugiem kaimiņvalstīs. Muzicēs Intars Zommers.  

Pamatojoties uz tēzi, ja „nav bibliotēkas, nav valodas, nav tautas”(A. Magone), vēlamies pierādīt, ka arī ekonomikas svārstīgos apstākļos esam būtiski nepieciešami, svarīgi un nacionālo identitāti saglabājoši.

2009. gadā, viesojoties pieredzes apmaiņas braucienā Anikšču bibliotēkā, radās ideja par triju starptautisko sadarbības līgumu parakstījušo bibliotēku vadītāju - Igaunija – Rapla, Lietuva – Anikšči, Latvija – Madona - tikšanos neklātienē - videotiltā, lai runātu par aktualitātēm bibliotēku sadarbībā.

Nu jau par tradīciju ir kļuvusi Dzejas dienu pasākumu organizēšana Madonas reģionā. Šis ir īpašs gads ar Latvijai tik nozīmīgu cilvēku jubilejām: 16.martā Aspazijai - 145, 11.septembrī J. Rainim - 145, 31.oktobrī K.Baronam – 175. Akcentējot, ka dzeja, valoda ir tā, kas raksturo tautu, videotiltā aicināti piedalīties visu triju sadarbības pilsētu autori, lai lasītu dzeju tiešraidē. Lai nodrošinātu tulkojumus, jau iepriekš autori tika aicināti atsūtīt savus darbus uz Madonas novada bibliotēku.

Madonas novadu pārstāv Anita Skrjabe un Oļģerts Skuja, kuru darbi atdzejoti igauņu un lietuviešu valodās. No igauņu autoriem šoreiz atkal gaida tikšanās ar Andresu Ehinu un Kristiinu Ehinu, lietuviešus pārstāv Zita Butkute un Algirdas Gogelis. Tika pieaicināti atdzejotāji un dzejnieki Guntars Godiņš un Jānis Elsbergs, lai dzeja izskanētu videotiltā visās trijās valodās.

Īpaši ieaicinām mūsu novadu autorus, līdzi ņemot kādu labu, jaunu dzejoli.

Pozitīvi minams fakts, ka šai sadarbībai jau ir zināmas iestrādes, organizējot starptautiskas Dzejas dienas 2006. gadā, kad vācu, lietuviešu, igauņu un latviešu autori tikās Madonas rajona bibliotēkā.

Plānota tikšanās – Dzejas stunda plkst. 13.00 ar atdzejotājiem, dzejniekiem - Guntaru Godiņu Madonas Valsts ģimnāzijas un Jāni Elsbergu Madonas pilsētas 1. vidusskolas vecāko klašu audzēkņiem, lai akcentētu valodas, dzejas, tulkotāja darba nozīmi Eiropas kultūras sakaru veidošanā un atpazīstamībā.

Dzejas dienu mērķis ir attīstīt Dzejas dienu tradīcijas, sekmējot literāro vērtību izplatīšanu un pieejamību, veicināt interesi par dzeju, tiekoties ar autoriem, un stiprināt sadarbības saites ar bibliotēkas sadarbības partneriem Igaunijā un Lietuvā.

Laipni aicināts ikviens dzejas interesents, Madonas, Lubānas, Ērgļu, Cesvaines un Varakļānu novadu pagastu un skolu bibliotekāri, literatūras skolotāji.

  

*Pasākumu atbalsta Eiropas Komisija, Madonas novada pašvaldība.