Rakstu rakstītāja Broņislava Martuževa

Ziņa publicēta 25.04.2014
23. aprīlī Madonas novada bibliotēkā notika novadpētniecības konference „Vijoles stīga, zemeņu stīga,/ zem saules pasaule simtskanīga”- /B. Martuževa/, kas veltīta Broņislavas Martuževas daiļradei.

Rakstu rakstītāja Broņislava Martuževa – mūžā, mājās, savos tuvākajos cilvēkos, Latvijā, savas tautas liktenī, burtos, vārdos - mūsu novadniece, dzejniece, Triju Zvaigžņu ordeņa kavaliere, desmit dzejoļu grāmatu autore. Savā mūžā pārdzīvojusi dažādus likteņa triecienus, ilgstoši uzturējusies ārstniecības iestādēs. Piecus gadus pavadījusi politieslodzījumā, šī iemesla dēļ savas pirmās dzejoļu grāmatas publicējusi ar brālēna sievas Evas Mārtužas vārdu.

„B.Martuževa vienmēr atbalstījusi Madonas novada bibliotēkas Dzejas dienu un novada autoru radošās aktivitātes. Šis būtu bijis B.Martuževas 90. jubilejas gads, tāpēc vēlējāmies izgodāt autori un veicināt viņas dzejas vārdu atpazīstamību, sirdsgudrības un pamatvērtību nezūdamību - gan ar Skatuves runas konkursa atlases kārtām Latvijas novados, gan novadpētniecības konferenci „Vijoles stīga, zemeņu stīga,/ zem saules pasaule simtskanīga””, skaidroja novadpētniecības konferences organizatore, Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre Sarmīte Radiņa.

Madonas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Agris Lungevičs, atklājot konferenci, teica: „Visas lielās lietas dzīvē un pasaulē balstās uz lieliem cilvēkiem un viņu lielajiem darbiem, uz viņu lielajiem sasniegumiem.  Šeit ir jāsaka divi lieli paldies. Pirmkārt, liels paldies bibliotēkai, vadītājai, speciālistiem par to, ka jūs iniciējat šādu konferenci un runājat par mūsu lielo cilvēku – Broņislavu Martuževu. Pieturieties pie tā arī turpmāk, jo tas ir mūsu pamats, tas ir tas, kas mēs esam, no tā ir jāmācās un tas jātur godā. Protams paldies jums liels visiem, kas esat ieradušies tiešām kuplā skaitā. Tas nozīmē, ka pasākums ir vajadzīgs, svarīgs, jūs to novērtējat, tāpēc izbaudiet to, gūstiet zināšanas, pieredzi, kaut kādas lietas sev, saviem lielajiem darbiem un lielajiem sasniegumiem” .

Konferences laikā klausītājus nepameta B.Martuževas klātbūtnes sajūta – tā bija unikāla iespēja uzzināt ko jaunu par dzejnieces personību un daiļradi, ieklausīties viņas stāstījumos, emocijās un dziedājumā, autores dzejoļos – gan pašas lasītos, gan skolēnu deklamētos.

Madonas novada bibliotēka 2014. gada februārīLatvijas vidusskolēnusaicināja piedalīties skatuves runas konkursā, kas veltīts Broņislavas Martuževas dzejai. Aicinājumam atsaucās Vidzemes, Zemgales un Kurzemes reģionu pārstāvji.

8.aprīlī autores dzimšanas dienā Madonas novada bibliotēkā notika skatuves runas konkursa Vidzemes zonas atlases kārta, savukārt, Zemgales reģiona atlases kārta 9.aprīlī notika Jēkabpilī – sadarbībā ar Jēkabpils galveno bibliotēku. Sakām paldies bibliotēkas vadītājai Zinaīdai Rabšai, lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītājai Ivetai Gurevičai, dalībniekiem un skolotājām par sadarbību.

Skatuves runas konkursa Latvijas vidusskolēniem Vidzemes un Zemgales atlases kārtas uzvarētāji trijās Dzejas pieturās tika aicināti runāt B.Martuževas dzeju.

Vidzemi Dzejas pieturās pārstāvēja Sintija Trokša (Madona); Uģis Mihelsons  (Lubāna) un Kaspars Mālnieks (Madona), bet Zemgales reģionu –jēkabpilieši - Ieva Lapsa, Anete Patrīcija Pavlova, Jana Juste un Aija Avotiņa.

Kurzemes reģions tika pārstāvēts neklātienē – ar videosveicienu no Vaiņodes vidusskolas – kurzemnieki B.Martuževas dzeju runāja ar savu savdabīgo, tikai Kurzemes cilvēkiem piemītošo akcentu. Paldies skolotājai Mārai Tamužai par sadarbību un mūsu novadnieku popularizēšanu Kurzemē.

Rakstniecības un mūzikas muzeja B.Martuževas Vērtuma glabātāja Anna Egliena stāstīja par autores dzīves līkločiem,  literāro mantojumu, tā apzināšanu un saglabāšanu, par dzejnieces spēju uz katru lietu, notikumu vai pārbaudījumu skatīties pozitīvi, par prasmi redzēto vai citu cilvēku aprakstīto ievīt dzejas pavedienos. Tika demonstrēti fragmenti no  jaunā DVD „Broņislava Martuževa” – sērijā „Rakstnieks tuvplānā”, ko radījusi filmu studija „Deviņi” sadarbībā ar apgādu „Zvaigzne ABC”.

Lubānas bibliotēkas vadītāja Inguna Kaņeponedalījās iespaidos par Latvijas Kultūras koledžā  tapušajiem bibliogrāfiskajiem rādītājiem par B.Martuževu un to sastādīšanu.

Tāpat konferencē tika runāts par kinorežisora Zigurda Vidiņa veidoto dokumentālo filmu „Gaismas lāse”. Filma tapusi vairākās tikšanās reizēs ar B.Martuževu, sākot ar 80.gadu nogali. Tās bijušas emocionāli piesātinātas un dziļas sarunas par dzejnieces dzīvi un daiļradi, Latviju, Dievu un cilvēku. Tajās spilgti iezīmējas ne vien Martuževas dzīvesstāsts, bet arī viņas atklātība, vienkāršība, drosme un spītība.

S.Radiņa dalījās iespaidos par Dzejas dienām, „Savējiem”  un B.Martuževu, bet Lubānas veselības un aprūpes centra vadītāja Inese Lībere runāja par B.Martuževas garīgo stiprumu un radošumu pēdējos dzīves gados.

Novadpētniecības konferences „Vijoles stīga, zemeņu stīga,/ zem saules pasaule simtskanīga”- /B. Martuževa/, kas veltīta Broņislavas Martuževas daiļradei, oficiālo daļu noslēdza grupa „Baltie lāči”, daloties atmiņās no tikšanās reizēm ar dzejnieci un skandējot dziesmas ar autores vārdiem. Arī B.Martuževai pašai ir bijusi skaista un spēcīga balss, viņa dziedājusi pati un likusi dziedāt arī saviem viesiem.

Trešā Dzejas pietura piestāja Lubānā – Lubānas Vēsturisko liecību izstāžu zālē, kurā iekārtota autorei veltīta ekspozīcija, bet pašā noslēgumā - ziedu nolikšana  B.Martuževas  atceres vietā Lubānas jaunajos kapos.

B.Martuževas  daiļradei veltītā novadpētniecības konference deva iespēju iepazīt autores personību, daiļradi un popularizēt mūsu novada literārās vērtības plašākā mērogā.


‍Daiga Lapiņa,
‍ES informācijas un uzziņu lasītavas vadītāja

Array
Array
Array
Array
Array