Izglītības un karjeras iespējas jauniešiem

Ziņa publicēta 29.05.2014
Madonas novada pašvaldības atbalstītā Izglītības programmu projekta „Izglītības un karjeras iespējas jauniešiem” ietvaros 28.maijā Madonas novada bibliotēkā notika seminārs jauniešiem par iespējām un piedāvājumu izglītības un nodarbinātības jomā.

Šis seminārs bija paredzēts jauniešiem, kuri plāno uzsākt patstāvīgas darba gaitas, uzņēmējdarbību vai iesaistīties kādā no Eiropas mērogā piedāvātajām iespējām, piemēram, Erasmus+ un brīvprātīgais darbs, lai izzinātu savas iespējas, tiesības, pienākumus un citus aktuālus jautājumus.

Seminārs tika sadalīts 3 blokos jeb paneļdiskusijās. 1.paneļdiskusija tika paredzēta uzņēmējdarbības jautājumiem. Madonas novada pašvaldības Uzņēmējdarbības un tūrisma attīstības nodaļas galvenā speciāliste Ilze Vogina pastāstīja par jauniešu – topošo uzņēmēju iespējām Madonā, par uzņēmējdarbību Madonā  kopumā un nodaļas realizētajām aktivitātēm uzņēmējdarbības veicināšanai Madonas novadā.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu pārvaldes Nodokļu un nodevu grāmatvedības metodikas daļas galvenā nodokļu inspektore Līga Īvāne informēja par saimnieciskās darbības reģistrēšanas iespējām, nodokļu maksāšanas režīmiem un grāmatvedības uzskaites organizēšanu, kā arī par deklarēšanos attālināti jeb  Elektronisko deklarēšanās sistēmu. Galvenais secinājums pēc lekcijas: Valsts ieņēmumu dienesta darbinieki ir atvērti komunikācijai ar sabiedrību, gatavi konsultēt ikvienu interesentu, ieteikt izdevīgākos risinājumus.

2.paneļdiskusija tika veltīta nodarbinātībai. Šajā paneļdiskusijā Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Komunikācijas daļas vecākā referente ‍Jolanta Sermā stāstīja par jauniešu iespējām Eiropā - ERASMUS+ neformālās izglītības programmām - mobilitāti, Eiropas Brīvprātīgo darbu; Youthpass jeb Jaunatnes pasi neformālās izglītības atzīšanai, Euro Desk datu bāzi un Eiropas Jaunatnes portālu.

Izglītības jautājumi tika apspriesti 3.paneļdiskusijā. Šajā paneļdiskusijā kā eksperte tika pieaicināta Valsts izglītības attīstības aģentūras Informācijas un karjeras atbalsta departamenta vecākā eksperte ‍Nora Kalēja, kura stāstīja par karjeras atbalstu, studiju iespējām, profesiju pasaules iepazīšanu, starptautisko sadarbību, īpaši tika akcentēti noderīgie interneta resursi. Noras Kalējas prezentācija pieejama ŠEIT.

Projekta „Izglītības un karjeras iespējas jauniešiem” ilgtermiņa mērķis ir veicināt jauniešu pilnvērtīgu integrāciju izglītības sistēmā un darba tirgū. Bet projekta tiešie mērķi - rosināt jauniešus izzināt savas iespējas izglītības, uzņēmējdarbības un nodarbinātības jomā, lai sekmētu Madonas novada iedzīvotāju izglītības līmeņa paaugstināšanos un bezdarba mazināšanos jauniešu vidū.

Projekta ietvaros plānotas vēl 2 aktivitātes:

·                     praktiskās nodarbības jauniešiem, lai apgūtu prasmi pareizi sastādīt dzīvesgājuma aprakstu, motivācijas vēstuli, biznesa plānu;

praktiskas apmācības  jauniešiem par tēmu - kā sagatavoties darba intervijai un kā prezentēt sevi darba intervijas laikā.


Daiga Lapiņa,
‍ES informācijas un uzziņu lasītavas vadītāja

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array