Noslēdzies eseju konkurss „Kā atmodināt Saulcerīti?”

Ziņa publicēta 02.06.2014
2014. gada 1. martā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bērnu literatūras centrs uzsāka projektu „Gribu iet uz bibliotēku” un aicināja visus lasošos bērnus piedalīties domrakstu konkursā – „Kā atmodināt Saulcerīti?”. Tā mērķis bija rosināt bērnu rakstīšanas un lasīšanas prasmi, kā arī interesi par bibliotēkām un to pakalpojumiem.  20. maijā noslēdzās reģionālie konkursi.

Eseju konkursā piedalījās 9 Madonas reģiona skolas - Meirānu O. Kalpaka pamatskola, Praulienas pamatskola, Varakļānu vsk., Madonas pilsētas 1.vsk., Madonas pilsētas 2.vsk., MVĢ, Lazdonas pamatskola, Kusas pamatskola, Lubānas pilsētas vsk.. Sākotnēji  skolēnu sacerējumi tika vērtēti skolās, bet labākie sūtīti reģionālajam konkursam.

 Žūrijas komisija izvērtēja visus iesūtītos sacerējumus ( 61 ) un otrajai kārtai izvirzīja 14 esejas. To autori - Arita Airisa Krasta ( Lazdonas pamatskola), .Roberts Upītis ( Madonas 2.vsk.), Juris Labutis ( Madonas 2.vsk.), Terēze Gluščuka ( Lazdonas pamatskola), Viktors Abramovs ( Madonas 1.vsk.) Patrīcija šmite ( Madonas 2.vsk.), Ance Broņiča ( Varakļānu vsk.),  Solvita Latkovska ( Varakļānu vsk.), . Robijs Lūkass ( Varakļānu vsk.), Inese Krēsliņa ( Meirānu pamatskola), Līva Igaune ( MVĢ)  Beāte Lūcija Gailuma ( MVĢ),  Laura Lauva ( Praulienas pamatskola), Betija Bērziņa ( Kusas pamatskola).

 Ar ko asociējas Saulcerīte un modināšana, kāpēc mums tas jādara, kas pēc rakstītāju domām mūsos vai līdzcilvēkos jāatmodina?

-          labās domas

-          līdzcietība, līdzjūtība, labestība

-          gudrība,

-          grāmatu lasīšanas prieks - lasītprieks

-          mērķtiecība,

-          labklājība → ideālā zeme (salīdzināts ar Dombrovska veiksmes stāstu)

-          sakārtota vide, talkošanas gars

-          miers apkārt, sevī

-          laime un dzīvesprieks

-          lai pamodinātu – jāatkāpjas solīti no datoriem un jāpamana vienam otru, jāieskatās acīs

 Vēlreiz izvērtējot labākos sacerējumus, žūrijas komisija nolēma, ka uz Rīgu finālam tiek izvirzītas 6 skolēnu- Viktora Abramova un Roberta Upīša, Aritas Airisas Krastas, Patrīcijas Šmites, Solvitas Latkovskas un Betijas  Bērziņas  idejas par Saulcerītes modināšanu

   Labāko darbu autori iegūs iespēju piedalīties bērnu karnevālā „Gribu iet uz bibliotēku!” Gaismas pilī un tā gājienā no Rātslaukuma uz jauno LNB ēku šī gada 8. septembrī, demonstrējot pašu izveidoto tērpu – „Manas mīļākās grāmatas varonis”.

  6. jūnijā plkst. 11.00 pie Madonas novada bibliotēkas visi kopā izstāstīsim un izspēlēsim stāstu par Saulcerītes modināšanu!


‍Līga Fiļipova,
‍Bērnu literatūras nodaļas vadītāja