„Pasaules ceļos sasildīs Tevi viens vārds!” /L. Briedis/

Ziņa publicēta 08.09.2014
Madonas novada bibliotēkas darbinieki pavasarī iesniedza projekta pieteikumu Vidzemes projektu konkursā „Latvijas valsts mežu atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2014”. Valsts Kultūrkapitāla fonda padome no konkursā kopumā iesniegtajiem 83 projektiem, apstiprinājusi 31 projektu pieteikumu, t. sk.  mūsējo: „Mijiedarbība  un mērogs: autors –  lasītājs –  aktieris –  mākslinieks –  Dzejas dienu pasākumā Madonā”.

Esam priecīgi, ka varam radoši darboties, lai aicinātu apmeklētājus 15. septembrī plkst.17:00 uz Dzejas dienu pasākumu Madonas novada bibliotēkā: „Pasaules ceļos sasildīs Tevi viens vārds!" /L. Briedis/. Tā būs tikšanās ar mūsu novadnieku – dzejnieku, rakstnieku, literatūrzinātnieku, literatūrkritiķi, tulkotāju, atdzejotāju Leonu Briedi. L. Brieža dzeju runās Latvijas teātru aktieri – mūsu novadnieki: Baiba Broka (Jaunais Rīgas teātris –  Mārciena), Māris Bezmers (Valmieras drāmas teātris –  Madona), Normunds Griestiņš (Ģertrūdes ielas teātris –  Madona), Rihards Lepers (Rīgas Krievu drāmas teātris –  Varakļāni). Muzicēs mūziķis/bards Uldis Kākulis, –  kurš lieliski dzied tikpat lieliski komponētas dziesmas ar maniem vārdiem, ņemot talkā savu ģitāru – tā par mūziķi Leons Briedis.U. Kākulis irviens no Latvijas folkmūzikas pārstāvjiem, „Vislatvijas dziesminieku saieta" organizators un dvēsele.

Šis gads ir mūsu novadnieka Leona Brieža jubilejas gads (dzimis 1949. gadā Mētrienā). Latviešu valodā izdotas vairāk kā 30oriģinālgrāmatas, vairāk nekā 40 tulkotas un atdzejotas grāmatas (latīņu, krievu, poļu, angļu, romāņu, suahili, albāņu u. c.). L. Briedis ir lugu, mūziklu un kinoscenāriju autors. Sarakstījis grāmatas bērniem. Sadarbībā ar komponistu Raimondu Paulu sacerēti teksti ap 150 dziesmām. Atsevišķās grāmatās L. Brieža dzeja izdota krievu, rumāņu, ukraiņu valodā un atdzejota praktiski visās Eiropas tautu valodās. Aktīvi sadarbojas ar daudziem Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Rumānijas, Vācijas, Zviedrijas, Dānijas, Francijas, ASV kultūrizdevumiem. L. Briedis strādājis visdažādākajos Latvijas kultūrizdevumos: laikrakstā "Literatūra un Māksla", izdevumā "Jaunās Grāmatas", kulturoloģiskajā žurnālā "Grāmata", žurnāla "Kentaurs XXI" dibinātājs, galvenais redaktors un izdevējs. Izdevniecības "Minerva" direktors. Latvijas Rakstnieku savienības biedrs. L. Briedis saņēmis dažādas gan Latvijas, gan starptautiskās literārās balvas un prēmijas, tai skaitā O. Vācieša prēmiju par dzejas, dzīves un sabiedrības laikmetīguma izpratni, Rumānijas Rakstnieku savienības prēmiju par rumāņu kultūras popularizēšanu Latvijā. 1999. gadā apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni. 2010. gadā saņēmis Ojāra Vācieša literāro prēmiju. Šī gada vasarā par viņa ieguldījumu spāņu literatūras atpazīstamības veicināšanā Latvijā (Spāņu dzejas antoloģija. 20.gs.) saņēmis Spānijas Katoļu Izabellas ordeni.

Realizējot projektu, vēlamies dažādu vecumu auditorijās popularizēt mūsu novadnieku, viņa veikumu, izmantojot daudzveidīgas, inovatīvas metodes, attīstot jaunradi, radošumu, veicinot lasīšanu, saglabājot Dzejas dienu tradīcijas, meklējot arvien jaunas to izpausmes formas mūsu novadā –  tuvinot teātra mākslu reģioniem.

Ir pagājuši vairāk kā desmit gadi, kopš iznāca L. Brieža grāmatas bērniem, izaugusi jau cita paaudze, nepieciešams atkal tās aktualizēt, jo tur paustais izzinošais materiāls un pamatvērtības ir nemainīgas, tādēļ iesaistījām Madonas un Lazdonas pirmsskolas izglītības iestāžu bērnus, kuriem pēc priekšlasījumiem bērnudārzos, tiks dota iespēja dzirdēto ilustrēt –  tapt maziem māksliniekiem un pašiem radoši izpausties. Mijiedarbībā: doma-vārds-ilustrācija; autors-bērns-vecāki-pedagogi. Madonas novada bibliotēkā no 15. septembra būs apskatāma zīmējumu-ilustrāciju izstāde.   

L.Brieža vizuālo dzejoļu krājums „Mariagrammas” –  dzejas krājums, kurā pārstāvēta tikai un vienīgi grafiska dzeja, Latvijā iznācis pirmo reizi. Grafiskā dzeja ir dzejoļi-zīmējumi, kas uzzīmēti ar vārdiem. Tā ir iespēja iesaistīt projektā Madonas pilsētas vidusskolēnus,  neparastā formātā piedāvājot pēc izlasītā un pamanītā –  pašiem radīt un mēğināt rakstīt līdzīgā formātā. Mijiedarbībā:  doma-vārds-vizualizācija; autors-vidusskolēns-jauns autors. Arī jaunradītie darbiņi būs apskatāmi bibliotēkā.

Ielūkoties šo dzejoļu vizuālajā telpā projekta ietvaros aicinājām pieaugušos lasītājus – rotu veidotājas Lazdonas rokdarbu pulciņā „Rota”. Neparasto dzejoļu aplūkošana un lasīšana sekmē radošu skatījumu uz realitāti, kas materializējas, izveidojot jaunas rotas. Mijiedarbībā: doma-vārds-vizualizācija-burts-pērlīte-rota; autors-lasītājs-jaunas vērtības radītājs. No 15. septembraUzziņu lasītavā varēsiet apskatīt izstādi: „Dzejolis – rota”.

Dzejas dienas ir laiks, kad īpaši gribas ielūkoties vienā vai otrā dzejas grāmatā. Šoreiz mēs to vēlamies lūgt darīt arī mūsu novadniekiem aktieriem, izvēloties novadnieka L. Brieža dzeju, sagatavojot savu priekšnesumu, tādējādi izveidojot koncertprogrammu. Aktieriem tā ir iespēja it kā no jauna paraudzīties caur dzejas prizmu uz savu novadu, kas ir tik bagāts radošiem cilvēkiem, no jauna ielūkoties kādā sen vai nupat lasītā grāmatā, atcerēties vai iepazīt ko pavisam jaunu, papildināt lasīto ar savu aktiermeistarību, muzikalitāti un sagādāt prieku plašam interesentu lokam, pietuvinot teātra mākslu reģionam. Mijiedarbībā: doma-vārds-skatuves runa-mūzika-dziesma; autors-lasītājs–aktieris-klausītājs.

Dzejnieks arī pats sen nav viesojies Madonas pusē, tādēļ niansēti skan lūgums dzejā: „Mana bērnība, ved mani uz mājām!”. 15. septembrī plkst. 15:00 –  tikšanās ar autoru arī viņa dzimtajā pusē Mētrienas pagastā, kas ir ļoti gaidīta dažādu vecumu lasītājiem – gan lai atcerētos, gan iepazītu autoru no jauna. Mijiedarbībā: doma-vārds-grāmata; novads-dzimtāvieta-autors-lasītājs-pedagogs-bibliotekārs-ikviens pasākuma apmeklētājs.

Protams, visi laipni gaidīti Dzejas dienu pasākumā Madonas novada bibliotēkā!

Šajās pat noskaņās par patīkamu notikumu solās būt arī 20. septembris, kad mūs gaida vēl kāda jauka tikšanās, jo tad Madonas novada bibliotēkā  plkst.14:00 viesosies mūsu novadnieks Latvijas Nacionālā teātra aktieris Normunds Laizāns.

 

Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre