Dzejas balss vārdos, sirdspukstos un mūzikā

Ziņa publicēta 23.09.2014
15. septembrī plkst.17:00 laipni aicinājām apmeklētājus uz Dzejas dienu pasākumu Madonas novada bibliotēkā: „Pasaules ceļos sasildīs Tevi viens vārds!" /L.Briedis/. Tā bija tikšanās ar mūsu novadnieku – dzejnieku Leonu Briedi. 

Tas bija noslēguma pasākums projekta „Mijiedarbība  un mērogs: autors  lasītājs  aktieris  mākslinieks” ietvaros. Lai realizētu projekta ieceres, sadarbība noritēja ar dažāda vecuma bibliotēkas draugiem un sadarbības partneriem. Paldies jāteic Madonas pilsētas un Lazdonas pirmskolas iestāžu audzēkņiem, viņu audzinātājām un vecākiem par L. Brieža dzejas lasījumiem un skaistajiem zīmējumiem, kas tapa kā ilustrācijas un tagad aplūkojamas bibliotēkas vestibilā izstādē (85 darbiņi!).

 Paldies Madonas pilsētas 1. un 2. vidusskolas, Madonas Valsts ģimnāzijas vecāko klašu latviešu valodas un literatūras skolotājām un skolēniem par ieinteresētību un tik dažādajiem savu domu izpausmes mēģinājumiem grafiskajā dzejā (76 darbi!). Dzejas dienu nedēļas laikā tie bija aplūkojami improvizētā dzejas, domu, dvēseles veļas dienā Uzziņu lasītavā.

  Paldies Lazdonas rokdarbu pulciņa „Rota” dalībniecēm un vadītājai Natālijai Babovičai, kas atsaucās mūsu aicinājumam veidot vai pielāgot jau esošās rotas no saviem krājumiem L. Brieža mariagrammām. Rezultātā tapa ļoti neparasta, skaista 28 darbu izstāde „Dzejolis –rota” . Dzejnieku patīkami uzrunāja visas šīs iestrādes pirms pasākuma, jo viņš  pats uzskata, ka dzejnieks ir viens liels bērns. Visus šos radošos darbus viņš kopijās, fotogrāfijās ļoti vēlējās arī sev, lai bez steigas izpētītu, iedziļinātos un baudītu.

  Vispirms jau dzejnieks paviesojās savā dzimtajā pusē Mētrienā, arī savas bērnības mājas pagalmā, tikās ar mētrēniešiem, lasīja gan bērnu, gan pieaugušo dzeju.

  - Cik apjucis mans Liktenis: kā bērns/ Es -/ Tik maigi/ Reiz atlauzts stars no Dieva dvēseles (L. Briedis).

  Madonas novada bibliotēkā vispirms viņu izgodāja mazie bērnudārzu audzēkņi, skandējot L. Brieža dzeju bērniem un sveicot autoru.

  - Rudens kā akmentiņšdvēseli/ Savēlis sāpīgā ņirbā/ Eji tik grūts un tik laimīgi/ It kā vārds tevī ir dzimis (L. Briedis).

 Tad dzejas balss piederēja pašam autoram, sargājot, saudzējot visu, kas ir dzīvs: dzeju, putnus, avotus, kokus, akmeņus. Dzeja gāja uz atklāsmi basām, jo nekas neierakstās dzejolī, viss ierakstās dzīvē, arī dzīve pati, dzejolī ierakstītā.

  Tad dzejas vārdiem pievienojās mūzika. Dziesminieka Ulda Kākuļa izpildījumā skanēja gan L. Brieža, gan citu latviešu dzejnieku dzeja. Bija sajūta, ka viņa ģitāras stīgās un balsī dzīvo dziesmas dvēsele.

  - no mirkļiem kuri manī dzirkstī/ bezgala viegli uzdzirkst pirksti (L. Briedis).

  Uzrakstītā vārda dvēsele atdzīvojās Jaunā Rīgas Teātra aktrises Baibas Brokas lasījumos. Klausoties L. Brieža dzeju B. Brokas priekšnesumā, gribējās pielāgot viņa vārdus: - cik neparastoša tu esi!/ cik neparastošs esmu es!  

  - Visu mūžu stāvot dzīves kā spoguļa priekšā esmu pūlējies izdibināt/ Kā gan viņpusē jūtas tas cits/ Kam esmu spiests līdzināties/ Un kas īstenībā esmu es pats/ Kam spiests līdzināties tas cits (L. Briedis).

  Šie autora vārdi lieliski iederējās Rīgas Krievu drāmas teātra aktiera Riharda Lepera priekšnesuma pieteikumam, jo viņš L. Brieža dzejas sajūtas izdzīvoja caur sevi -  gan lasot dzeju, gan izpildot savu mūziku un dziesmas.

  - Mēs degam: degam nerimstoši/ Tai mūsos piedzimstošā jūrā (L. Briedis).

  Savu radošo pieeju, jaunības degsmi savdabīgā literāri muzikālā priekšnesumā pieteica Normunds Griestiņš, pārstāvot Ģertrūdes ielas teātri.

 - Tais mūsu vārdos kas mēs esam/ Bezgala neredzamo nesam/ Kā puteklīti: nopūšamu (L. Briedis).

 Valmieras drāmas teātris - Māris Bezmers - rokās ģitāra un L. Brieža grāmatiņa „Pēcjāņi” no Oļģerta Krodera bibliotēkas. Emocionāli aizkustinoši,  iesaistot auditoriju zināmu dziesmu līdzdziedāšanā un kopā būšanā.

  Un tad – vārdi, kas rakstīti un lējušies dvēselē – pilnā krūzē, pielietā kopš pašas dzimšanas, ko līdz pašai nāvei sevī nest un i ne pilumiņa/ Visu mūžu nemitīgi krītot bezdibenī/ Ne/ Iz/ Šļak/Stīt.

 Atmiņu ieskicējumi par Madonas pusi, Mārcienu, Varakļāniem, Mētrienu, novadnieku sveicieni un laba vēlējumi.

Tā bija lieliska dzejas vārdu, mūzikas, Latvijas teātru aktieru – mūsu novadnieku sasaukšanās. Pats galvenais, tā aizkustināja autoru, parādīja, cik viņš var būt dažāds,  sniedza viņam patiesu gandarījumu: PAL- DIES! Tas tiešām bij un ir un būs SKAISTI. Esmu aizkustināts līdz sirds dziļumiem” – tā autors.

 Saņemti pateicības vārdi no apmeklētājiem un Dzejas svētku dalībniekiem.: „Esmu patiešām pateicīga par vērtīgo, dziļo un nepastarpināto saskarsmi ar Leonu Briedi, viņa dzeju un cilvēkiem, kas jūt vajadzību pēc dzejas un dzejas dienām” - Baiba Broka - Jaunā Rīgas Teātra aktrise.
 

                    Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre

Pasākuma video sižets apskatāms: http://www.youtube.com/watch?v=awiZwWosEBg
Pasākuma foto galerija apskatāma ŠEIT.

Array