Meklējiet rakstos!

Ziņa publicēta 08.01.2016
Kad iesācies pilsētas jubilejas gads, interese meklēt un uzzināt ko jaunu par Madonu ir arvien dzīvāka. Pilsētas tiesības Madona ieguva 1926. gada 7. jūnijā, tādēļ arī pilsētas svētki vienmēr tiek svinēti jūnija sākumā.

Madonas vārda izcelsmei par pamatu min gan Madonas ezera vārdu, gan dzelzceļa stacijas nosaukumu vācu valodā: Madohn, Modohn, kas bija nosaukta Biržu muižas vārdā, kam savukārt pamatā vecs latviešu vietvārds Madona. Madonas vārds ir ezeram, kas atrodas pie Madonas pilsētas. Madonas vārdu nes upīte, kura iztek no Madonas ezera un tek cauri Madonas pilsētai.

Sešās pilsētās Latvijā ir ielas, kas nosauktas Madonas vārdā: Cesvainē, Jēkabpilī, Jūrmalā, Lubānā, Rīgā un Varakļānos. 

Madona pasaulē: Madonas vārdu nes ciemi Pakistānā, Zimbabvē, Peru, Mozambikā, Madona ir 13 ha liels brīnišķīgs zemūdens parks  Slovēnijas pilsētas Piranas piekrastē esošā ūdens akvatorijā Triestes līcī Adrijas jūrā, Madona ir  līcis Adrijas jūrā pie Horvātijas salas Veli Brijuna, kas  ietilpst Brijunu Nacionālajā parkā. Madonu iedzīvotāju nodarbošanās: audzē kviešus, kukurūzu un apelsīnus, nodarbojas ar piena ieguvi un audzē liellopus, nodarbojas ar derīgo izrakteņu ieguvi, dodas peļņā uz Dienvidāfrikas zelta raktuvēm.

Madonās - visdažādākais klimats, piemēram gaisa temperatūras Madonā Peru (tuvākā pilsēta Talara) -+39°C; Madonā Pakistānā - +7°C; Madonā Mozambikā (tuvākā pilsēta Lichinga) - +27°C; Madonā Zimbabvē (tuvākā pilsēta Harāre) - 95°F.

  Tas ir interesanti! Norādītajās adresēs varat aplūkot gan attēlus, gan kartes, uzzināt laika apstākļus un attālumus no mūsu Madonas līdz pārējām vietām ar šo vārdu. Meklējiet vēl!

http://neogeo.lv/?p=13555;  

http://www.weather.com/weather/monthly/l/PEHN0554:1:PE

http://lv.toponavi.com/65609-37


Literatūras avoti:
Madonas novads teikās un nostāstos. -Madona: "Erante" .2000.
Madonas novads teikās un nostāstos. - Madona: "Madonas tipogrāfija".1993.
Latviešu konversācijas vārdnīca. XIII sēj. - R.: Grāmatu apgāds A.Gulbis.1935-1936.

                                                                                                                      Informāciju sagatavoja S. Radiņa

Array
Array
Array
Array