Tikšanās ar rakstnieci Noru Ikstenu

Ziņa publicēta 18.03.2016
1. aprīlī plkst.13:00 Madonas novada bibliotēkā aicinām uz tikšanos ar rakstnieci Noru Ikstenu. Tikšanos vada LNB projektu vadītāja Liega Piešiņa. LNB realizē projektu, veidojot lasīšanas veicināšanas pasākumus VKKF mērķprogrammas „Profesionālās mākslas pieejamība Latvijas reğionos” ietvaros pieteiktajā programmā „Tikšanās novadu bibliotēkās.” Madonas novada bibliotēka iesaistās šī projekta realizēšanā.

   2015. gadā iznāca Latvijas vēstures romānu sērijas „Mēs. Latvija, XX gadsimts” devītais romāns Noras Ikstenas „Mātes piens” (izdevniecība Dienas grāmata).

  Noras Ikstenas romāns „Mātes piens” aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām un vēsta par triju paaudžu sieviešu likteņiem, bet vēstījuma centrā ir 20. gadsimta 70. un 80. gadi. 

  "Triju paaudžu sieviešu – meitas, mātes un mātesmātes – likteņu vijums ir kā cieši sapīta bize. Tik cieši, ka sāp matu saknes. Veidojas maģiska sievišķā trīsvienība. Dzīvība un nāve. To vienlaicīgais skaudrums un maigums dziļi uzrunā gan reālistiskās detaļās, gan poētiskos simbolos. Mīlestība un naids. To augstspriegums. Ir laime lasīt darbu, kur šie lielie jēdzieni ir mākslinieciski piepildīti, jo tas gadās reti," par grāmatu saka Māra Zālīte.

   „Noras Ikstenas darbu „Mātes piens” nevar pārslavēt. Tā mākslinieciskā kvalitāte ir izcila, es pat teiktu, ka tā ir visaugstākā līmeņa proza, ar to mūsu literatūra var lepoties, droši iekļaujoties pasaules vārda mākslas plūdumā,” –  tā  Viesturs Rudzītis.

  Grāmata „Mātes piens”– Grāmatu nama Valters un Rapa pirktāko grāmatu topā ierindojas pirmajā vietā.  Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio kopīgi veidotās Gada balvas „Kilograms kultūras 2015″ uzvarētāja kategorijā „Literatūra” zelta atsvara statuete tika pasniegta Norai Ikstenai par romānu „Mātes piens”.

  Madonas novada bibliotēkas darbinieki priecājas sadarboties ar LNB, laipni gaida viešņas un aicina ikvienu interesentu piedalīties 1. aprīļa pasākumā. Un – tas nav nekāds 1.aprīļa joks! Gaidām lasītājus – N.Ikstenas  darbu vērtētājus, īpaši aicināti tie, kas grāmatu „Mātes piens”  jau ir izlasījuši, kā arī tie, kas vēl tikai gaida pieteiktajā rindā. Tiekamies bibliotēkā!

                                              Sarmīte Radiņa – Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre.

P. S.

(Lasot N.Ikstenas „Mātes piens”)

* * *

starp ir un nav

domu zīme

mūža garumā

brīnuma dzija

velkas no kamola kamolā

 

cilpas un mezgli

iemetušies

paaudzēm sieti

Dieva vai varbūt Liktens

tā nedaudz pieskatīti

 

no Visuma gaismas trauka

izripo zvans

bez mēles

klusuma frekvence

starp ir un nav

 

pirms kliedziena

 

pirms nopūtas