"KO ZINA KLUSĀ GERDA"

Ziņa publicēta 04.10.2016
Cesvaines pillī notika spēlfilmas "Ko zina klusā Gerda" filmēšana. Arī Madonas novada bibliotēka ir sniegusi atbalstu filmēšanā - telpu noformējumā izmantotas grāmatas no bibliotēkas krājuma.

Informācija medijiem 
Spēlfilma “Ko zina klusā Gerda” ir psiholoģiska komēdija, burleska, kuras tapšanā iesaistīta starptautiska kino profesionāļu komanda – aktieri un radošā grupa. Filmas režisors, scenārists un producents Jevgēnijs Paškēvičs, operators – Andrejs Rudzāts, mākslinieks – Jurģis Krāsons, kostīmu māksliniece – Keita, grima māksliniece – Ilze Trumpe, izpildproducents – Kristians Luhaers.

Filma teik veidota kā kopražojums ar Lietuvu, ko pārstāv studija “Art Box”, producents Kestutis Drazdauskas.

Filmas darbība risinās mūsdienās baltvāciešu Fitinghofu ģimenei piederošā īpašumā - muižā, kas arodas klusā Latvijas lauku nostūrī. Lai iegūtu papildu līdzekļus īpašuma restaurācijai, Fitinghofu ģimene muižas mājā izveidojusi īpašu pansiju – kurā iespēju robežās valda pagājušā gadsimta 30. gadu materiālā pasaule un noskaņa. Šajā pansijā nav atļauts izmantot mūsdienu komunikācijas līdzekļus - datorus, mobilos telefonus, internetu. Viss mūsdienīgais jāatstāj pie pansionāta ieejas, tostarp vēlmi savā starpā komunicēt. Pansijas viesi – spilgta rakstura cilvēki no dažādām valstīm, kas ieradušies šai nomaļajā vietā, lai izbēgtu no XXI gs. informatīvā un tehnoloģiskā spiediena, atsakoties no visiem mūsdienīgās dzīves atribūtiem. Trīs nedēļu ilgais karstuma vilnis ir novedis daudzus līdz vājprāta robežai, situācija ir tik nāvīgi nopietna un vienlaikus juceklīga, ka kļūst par savu pretmetu – komēdiju. Viena no pansijas devīzēm ir: “Ja iespējams, ciet klusu.”

Filmai ir spilgts aktieru ansamblis – galvenajās lomās filmējas Krievijas zvaigzne -Leonīds Jarmoļņiks (Barons Fon Fītinghofs), Lietuvas zvaigznes – Severija Janašauskaite (Baronese Emma), Leonardas Pobedanoscevas (Freds), Arvidas Dapšis (Biznesmens),  populāras igauņu aktrises Merle Palmiste (Stefani), jaunā un ļoti talantīgā Kērta Tammjarve (Frīda), kā arī populāri latviešu aktieri – Gundars Āboliņš (mācītājs Hektors), Inese Pudža (Marija), Gatis Gāga (Pēteris), Andris Apinis (Andrejs). Šāds aktieru ansamblis nodrošinās plašu rezonansi kā Baltijā, tā ārpus tās. Tiesības uz filmas izplatīšanu visā pasaulē jau scenārija stadijā ir iegādājusies franču kompānija “Wide”, kas garantē plašu publicitāti un skatītāju loku visā pasaulē.

Filmas tapšanu finansiāli ir atbalstījuši Nacionālais Kino cents un Valsts Kultūrkapitāla fonds, lielākie atbalstītāji “Salons antikvariāts - Viss Antīkais”, “Ramirent”, “LuxExpress”, “Cinevera”, “Bristol”, “Lielanteni”, “4 metri”, “Sixt”, “Altia”, “EV Holding”, “HC Betons”, “Atar”, “Durbes Veltes”, “WMT Baltic”, “Pasaules Optika”, “iDeal”, “V-Autonoma”, “Copy Expert”, Dundagas novada pašvaldība, Madonas novada bibliotēka, “Strele logistics”, ...

Filmēšana notiek Dundagas un Cesvaines pilīs, Nūrmuižā, Vecpils Svētā Lurencija Romas katoļu baznīcā, Iecavas luterāņu baznīcā. Filmēšana tiks turpināta nākamajā gadā Lietuvā.

Režisoram Jevgēņijam Paškēvičam šī ir trešā spēlfilma. Īpašu kino cienītāju un profesionāļu novērtējumu saņēma viņa iepriekšējā filma – Golfa straume zem ledus kalna. Filmas starptautiskā pirmizrāde notika Maskavas starptautiskajā filmu festivālā. Filmas balvu kontā ir piecas Nacionālā filmu festivāla „Lielais Kristaps” balvas, tai skaitā kā labākajai spēlfilmai, Bronzas grifs par lābāko ekperimentālo filmu Pēterburgas starptautiskajā festivālā Festivālu festivāls un citi novērtējumi pasaules kinofestivālos. 2012. gadā “Golfa straume zem leduskalna” tika izvirzīta ka Latvijas dalībfilma ASV Kinoakadēmjas jeb “Oskara” balvai “Labākā filma svešvalodā”.

Filmas izpildproducents Kristians Luhaers

e-mail: clc@inbox.lv,  T. 29517530


*Fotogrāfijas no filmas "Ko zina Klusā Gerda" filmēšanas Cesvaines pilī, Freda istaba (objekts, kurā izmantotas grāmatas no Madonas novada bibliotēkas)

Array
Array
Array
Array
Array
Array