Artis Pabriks Madonas bibliotēkā prezentēs vēsturisku dzimtas stāstu

Ziņa publicēta 26.03.2018
4. aprīlī, pulksten 13:00, Madonas novada bibliotēkā (Skolas ielā 12, Madonā) notiks Arta Pabrika grāmatas “Hiršenhofas stāsts. Kultūrvēsturiska eseja” prezentācijas pasākums un tikšanās ar grāmatas autoru.

Arta Pabrika grāmata apskata baltvācu apdzīvoto Iršu jeb Hiršenhohas koloniju tās pastāvēšanas laikā no 1766. līdz 1939. gadam. Irši atrodas Kokneses novadā, 13 kilometrus no Ērgļiem, aptuveni 50 kilometru attālumā no Madonas. Tā ir vienīgā vieta Baltijā, kur pastāvējusi kompakta vācu zemnieku kolonija. Ne baltvācu, ne Latvijas vēsture nav pilnīga bez pētījumiem par Iršu vācu kolonistiem.

Tā kā Iršos meklējamas Arta Pabrika saknes, esejā iekļauta personīga stīga – laikabiedru atmiņas, dzīvesstāsti un fotogrāfijas. Autora ceļš uz Hiršenhofu sācies bērnībā, kad viņš labprāt gremdējies savas vecmammas stāstos par dzīvi, vēsturi un karu.

Savā darbā Artis Pabriks raksta: “Tā vien šķiet, ka senču balsis, vecmammas stāsti un mūsu valsts atdzimšana pēc 1991. gada mudina mani parūpēties, lai šī novada pagātnes stāsts no jauna rastu vietu mūsdienu Latvijā un Eiropā. Krājot materiālus un informāciju par Iršu vēsturi, runājot ar Iršu pagasta cilvēkiem, daudziem vecās vācu kolonijas bijušajiem iemītniekiem, kas mūsdienās mitinās Vācijā, lēnām dzima ideja par šo eseju. Vai mūsu zināšanas par pagātni sniedz mums sakņu sajūtu, kurā smelties spēku un pārliecību lūkoties nākotnē kā brīviem cilvēkiem? Es ceru, ka eseja par Hiršenhofu motivēs lasītājus meklēt atbildes uz šiem jautājumiem.”

Pasākums ir atvērts ikvienam interesentam.


Inga Tauriņa

Eiropas Parlamenta deputāta palīdze

Mob.t.nr.: +371 26564629,

e-pasts: inga.taurina@la.europarl.europa.eu