Grāmatu svētki jau aizvadīti

Ziņa publicēta 11.04.2011
8.aprīlis Madonas novada tuvākās un tālākās apkārtnes iedzīvotājiem bija ļoti neparasts, jo šajā dienā Madonā ar plašu aktivitāšu programmu  tika atzīmēti Novadu 10. Grāmatu svētki.

Grāmatu svētku atklāšanā uzrunu teica Madonas novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters, Biruta Eglīte (Lauku bibliotēku atbalsta biedrība), Madonas novada bibliotēkas direktore Imelda Saulīte un direktores vietniece Daiga Puķīte.

    

Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere vairākiem Latvijas bibliotekāriem par labi, kvalitatīvi un pilnvērtīgi padarītu darbu pasniedza savu sarūpēto balvu. To saņēma arī Kalsnavas pagasta bibliotēkas vadītāja Gunta Štikova.

  

„Latvijas Avīzes” publiskajā diskusijā „Nodokļu politikas un ēnu ekonomikas izaicinājumi”, ko vadīja Linda Rumka („Latvijas Avīze”), piedalījās Latvijas Republikas ekonomikas ministrs Artis Kampars un Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere. Diskusija izvērtās aktīva un uz pārdomām izaicinoša, klausītājos izraisot visplašāko emociju gammu, sākot no pilnīga sašutuma un neapmierinātības, līdz jautājumu lavīnām, bet tāds jau arī bija diskusijas mērķis.

   

Uz svētkiem bija ieradies arī Valsts kultūrkapitāla fonda kultūras programmas "Lasīšanas veicināšana" apakšprogrammas „Bērnu žūrija” simbols un visu bērnu draugs - Zaļais Vīriņš, priecējot mazākus un lielākus svētku dalībniekus. Šoreiz Zaļais Vīriņš bija sev atvedis līdzi draudzeni Mušmiri, pagūstot paviesoties pie saviem ilggadējajiem draugiem un aktīvākajiem lasītājiem pirmsskolas izglītības iestādēs „Kastanītis”, „Priedīte” un „Saulīte”.

  

Madonas pilsētas 1.vidusskolā uz sarunu aicināja apgāda „Jumava” redaktore Anna Pavlovska, stāstot par jaunizdotajām grāmatām jauniešiem un par grāmatas tapšanas procesu, vēlreiz nonākot pie atziņas, ka „lasīt ir stilīgi!”.

Madonas pilsētas 2.vidusskolā pulcējās liels interesentu skaits, lai tiktos ar savu elku – Aldi Kalniņu, kurš šoreiz gan nebija ieradies jokoties, bet visus klātesošos iepazīstināja ar savu nopietno, nedaudz filozofisko un visādā ziņā atklāsmēm bagāto grāmatu „Zili brīnumi maziem un lieliem”.

Bet Madonas Valsts ģimnāzijā jaunieši sarunājās ar Vēstures zinātņu doktoru, Latvijas Vēsturnieku komisijas locekli Kārli Kangeri, kurš dalījās iespaidos, pieredzē un zināšanās par 20.gadsimta Latvijas vēstures jautājumiem pētniecībā un sabiedrībā.

Madonas mūzikas skolā bija noorganizēta tikšanās ar rakstnieku un dziednieku Jāni Arvīdu Plaudi, kurš ar klātesošajiem runāja par veselību un dziedniecību, neatsakot ieskatīties arī interesentu plaukstās ieslēptajās dzīves līnijās.

Kultūras namā tajā pašā laikā vienlaicīgi notika divas aktivitātes: pieaugušie tikās ar rakstnieci Annu Skaidrīti Gailīti, kura dalījās iespaidos par savu grāmatu varoni Alīnu un cilvēku dzīves likteņiem; bet bērniem, jauniešiem un, protams, arī pieaugušajiem interesentiem bija dota iespēja tikties ar studijas „Animācijas brigāde” filmu veidotājiem un varoņiem.

Visas dienas garumā Madonas kultūras namā bija iespējams apmeklēt grāmatu komercizstādi, kurā piedalījās izdevniecības Zvaigzne ABC, Lauku Avīze, Jumava, Nordik, Tapals, Avots, Likteņstāsti, Rēriha grāmatnīca, Poligrāfijas infocentrs, Divpadsmit u.c. 

Pēc nopietnām diskusijām, sarunām un priekšlasījumiem visas dienas garumā bija iespēja veldzēties burvīgā koncertā, ko visiem klātesošajiem (un to nudien netrūka) veltīja jaunais, daudzsološais, enerģiskais un dzīvespriecīgais dziedošais policists Nikolajs Puzikovs.

  

Svētku noslēgumā notika jaunāko grāmatu izloze „Veiksmīgais pircējs”, kurā kādam laimējās vairāk, kādam varbūt nedaudz mazāk, bet kopumā visi bija apmierināti. Izskanēja jauki pateicības vārdi un cerīgas atvadas no Grāmatu svētkiem līdz nākošajam gadam.

Svētkus organizēja Madonas novada bibliotēka sadarbībā ar Lauku bibliotēku atbalsta biedrību un Eiropas Parlamenta informācijas biroju Latvijā.

Īpašs paldies jāizsaka svētku atbalstītājiem: Latvijas Valsts prezidentam Valdim Zatleram un Vēsturnieku komisijai, Latvijas Mobilajam Telefonam, Somijas vēstniecībai Latvijā, Lietuvas vēstniecībai Latvijā, Jelgavas tipogrāfijai, Latvijas Bērnu fondam, Inesei Vaiderei, Madonas novada domei. Taču par informatīvo atbalstu jāpateicas Latvijas Avīzei un reģionālajam laikrakstam Stars.  


Daiga Lapiņa
Fotogrāfijas no bibliotēkas arhīva