Ceļojošā izstāde "Rūdolfa Blaumaņa Skroderdienas Silmačos caur gadu desmitiem" apskatāma Madonas novada bibliotēkā

Ziņa publicēta 01.10.2018
Latvijas Universitātes (LU) Bibliotēka 2013.gadā izveidojusi izstādi, kas veltīta visvairāk iestudētajai un mīlētajai latviešu lugai "Skroderdienas Silmačos". Visu oktobri izstāde apskatāma Madonas novada bibliotēkas Uzziņu lasītavā.

2013.gadā, atzīmējot viena no izcilākajiem latviešu rakstniekiem - Rūdolfa Blaumaņa 150 gadu jubileju, LU Bibliotēka sagatavojusi ceļojošo izstādi "Skroderdienas Silmačos". LU bibliotēkas krājumā glabājas 10 lugas izdevumi, to skaitā arī 1902. gadā publicētais lugas pirmizdevums.

Izstāde atklāj interesantus faktus par lugas "Skroderdienas Silmačos" tapšanu, tās izrādēm, aktieriem un inscenējumiem. Izstādes autori apkopojuši informāciju par lugas iestudējumiem Latvijas profesionālajos teātros kopš lugas pirmizrādes 1902. gada 30. janvārī un iekļāvuši izstādē arī kritiķu atsauksmes par pirmizrādi. Īpaši izcelta brīvdabas izrāde Druvienas "Silmačos" un atklāta patiesība par izrādes svarīgākā brīža veidošanu – Silmaču krāsns spridzināšanu, kuru vienmēr gaida lieli un mazi teātra mīļi.

Vēl līdz oktobra beigām aicinām aplūkot izstādi Madonas novada bibliotēkas Uzziņu lasītavā!