Eiropas dienai veltīts seminārs

Ziņa publicēta 12.05.2011
11.maijā Madonas novada bibliotēkā notika Eiropas dienai veltīts seminārs „Bibliotēka un robežas”, ko organizēja Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas filiāle, saņemot Eiropas Kimisijas finansiālo atbalstu.

Seminārā vispusīgu un aizraujošu lekciju sniedza kultūras eksperte Vineta Vintere, kura runāja par Latviju Eiropas kultūras telpā un kultūru starp politiku, tirgu un ētiku. V.Vintere pievērsās jautājumiem par piederību Eiropai: kā un vai mēs esam piederīgi? Vai piederību rada jūras ceļi, reliģija vai varbūt kultūras mantojums? Bet, lai vai cik mazi mēs būtu un lai vai kur mēs atrastos, mums ir sava vieta – gan funkcionālā, gan ģeogrāfiskā. Iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) mums visiem saistās ar idejiskiem strāvojumiem, dažādiem pārmaiņu procesiem, atvērtajām robežām, izglītošanās iespēju paplašināšanos, brīvā darbaspēka kustību, dažādiem kultūras apmaiņas projektiem, nenoliedzami – ar kultūras eksportu.

Esot ES, mums aktuāli ir saglabāt savu valsts un kultūras identitāti – nezaudēt ciešo saikni ar dabu, aizsargāt un lepoties ar savu kultūras mantojumu. Diemžēl mediji ir līdzvainīgi pie ne vienmēr pozitīvās attieksmes par vai pret dalību ES. Ne reizi vien izskan frāze „mēs un viņi”, mūs „piebaro” ar tūristu un viesstrādnieku pieredzi, un tie, kas runā skaļi, ne vienmēr glaimo. Nenoliedzami, ES mums saistās ar milzīgu birokrātiju, bet, cik pie šīs birokrātijas vainīga dalība ES, cik mūsu valdība?

Latviešu sabiedrība ir kļuvusi aktīvāka, iesaistoties sabiedriskajos, arī starptautiskajos procesos; daudz izglītotāka, taču svarīgi ir ne tikai izšķirties par soli mācīties, bet izvēlēties, ko mācīties – tā, lai finanšu un laika resursi tiku izmantoti pieprasītu iemaņu apguvē.

Tāpat kultūras eksperte uzsvēra viedokli, ka mēs, latvieši, arvien vairāk atgriežamies pie pamatvērtībām – mājražošanas, EKO pārtikas, aktīvāka dzīvesveida, beidzot esam sākuši apzināties, ka individualitāte ir vērtība.

V.Vintere savā lekcijā dalījās pārdomās par politisko un ekonomisko dilemmu kultūrā, kā arī par kultūras ētiku, uzsveros, ka ir nozīmīgi veidot ētisku kultūru, savukārt, mūsu izredzes eiropeizēties ir dziļi individuālas, ne kā sabiedrībai kopumā.

Seminārā piedalījās arī Valsts reģionālās attīstības aģentūras E-pakalpojumu attīstības nodaļas pārstāve Evita Slastjunova, kura stāstīja par Latvijas valsts vienoto pakalpojumu portālu Latvija.

Portālā apkopota informācija par visiem valsts un pašvaldības iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem, to saņemšanas iespējām un nosacījumiem, turpat rodama piekļuve e-pakalpojumiem, kas pieejami ikvienam indivīdam, kā arī apkopots valsts pārvaldes, pašvaldību un nevalstisko institūciju interneta resursu saišu katalogs. Šis resurss noderīgs ikvienam Latvijas pilsonim, iebraucējam, latviešu viesstrādniekiem, kā arī strādājošajiem Latvijā.

Bet semināra noslēgumā Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas filiāles vadītāja Daiga Lapiņa runāja par tēmu „Uzdrošinies izmainīt : iespējas ES”, aptverot jautājumus gan par jaunajām ES kandidātvalstīm, gan Eiropas brīvprātīgā darba gadu, par ekonomisko situāciju Latvijā un starptautisko aizņēmumu, par darba tirgus paplašināšanos, kā arī par 3 aktualitātēm, kas Latviju sagaida tuvākajos gados, t.i., Eiropas Padomes prezidentūra, Eiropas kultūras galvaspilsēta un eiro ieviešana.

Tāpat filiāles vadītāja pastāstīja par iespējām iesaistīties aktuālajos konkursos, piemēram, "Eiropas Parlamenta vēlēšanas skolā" – Eiropas Parlamenta Informācijas biroja rīkotais konkurss 10.-12.klašu skolēniem, kura galvenā balva ir iespēja piedalīties EUROSCOLA un doties apmaksātā braucienā uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā un projektos – LIFE+, kas ir atbalsts pašvaldībām, uzņēmumiem vai NVO vides aizsardzības problēmu praktiskai risināšanai un MEDIA  - ES programma radošās kino industrijas atbalstam.

Aktualizējot jautājumu par darba tirgus paplašināšanos (1.maijā Austrija, Vācija un Šveice atvēra savu darba tirgu ES dalībvalstu pilsoņiem), D.Lapiņa klātesošajiem atgādināja par EURES tīklu – tā ir padomdevēja palīdzība, meklējot darbu citās Eiropas valstīs. Tīkla darbības pamatmērķi ir informēt ES dalībvalstu pilsoņus par nodarbinātības iespējām Eiropā, kā arī veicināt darbaspēka mobilitāti. Informācija par EURES tīkla darbību, sniegtajiem pakalpojumiem un vakancēm Eiropā pieejama tīmekļa vietnēs: http://www.nva.gov.lv/eures/ un http://ec.europa.eu/eures/.

Bet pašā noslēgumā filiāles vadītāja pastāstīja par Eiropas dienai veltītajiem pasākumiem Latvijā, īpaši akcentējot atziņas, kas gūtas no dalības starptautiskajā konferencē „Izglītība un kultūra – Eiropas reģionu attīstības platforma”, kas 9.maijā notika Vidzemes Augstskolā, Valmierā.



Seminārs tapis ar Eiropas Komisijas finansiālo atbalstu, projekta „Europe Direct” ietvaros.

Daiga Lapiņa
ES informācijas un Uzziņu lasītavas vadītāja,
Europe Direct informācijas centra Gulbenē Madonas filiāles vadītāja

Array
Array
Array
Array