Lasu, klausos, domāju Broņislavas Martuževas Dzejas klētī

Ziņa publicēta 13.08.2019
Madonas novada bibliotēkā šogad aicinām apmeklēt pasākumu ciklu – meistarklases: gan tiekoties ar autoriem, gan iesaistoties jaunrades tapšanas izziņas procesā un līdzdarbojoties.

Grāmatu svētku ietvaros Madonas novada bibliotēkā apmeklētājiem piedāvājām pirmo meistarklasi „Stāstām stāstu!” kopā ar prozas autori un dziesminieci Janu Egli. Ieklausījāmies, kas viņu pamudinājis rakstīt, kas notiek viņas radošajā darbnīcā ik dienas, kā rodas teksti, kā bagātinās un spēlējas vārdi tekstā, kā tie apaug ar noskaņām, intonācijām, cik svarīgi pamanīt, sajust apkārt reāli notiekošo, uzdrošināties, nebaidīties, ļauties un radīt līdzpārdzīvojumu lasītājam. Uzzinājām arī par izpratnes veidošanu rakstošajiem un interesentiem  Piejūras pilsētu literārās akadēmijas nodarbībās, kurās autore aicinājusi izprast rakstīšanas ābeci, lai rastu atbildes uz jautājumiem: – kas liek rakstīt, kāpēc tu raksti?

25. augustā 13:00 laipni sagaidīsim interesentus pie Madonas novada bibliotēkas, lai dotos izbraukumā uz B. Martuževas Dzejas klēti Lubānas novada “Dārziņos”. Aicinām uz sava veida skatuves runas meistarklasi: „Lasu, klausos, domāju Broņislavas Martuževas Dzejas klētī”. Mūs sagaidīs Anna Egliena, ieklausīsimies, kā skan B. Martuževas dzeja te un tagad, kā to lasām dažādos vecumos, dažādos izpildījumos, kā dzejas vārdi piepilda pagalmu. Veidosim kopīgi Dzejas dārzu – gan Broņislavas dārzā: zem liepas, ozola, ceriņa…, gan sevī, jo  raksta rakstītāja, margo liktens metus. Varēsiet gan klausīties, gan iesaistīties dzejas lasījumos,  jau iepriekš paņemot līdzi kādu autores grāmatu. Lūdzam iepriekš pieteikties pa T.: 28674251. Par transportu jau iepriekš sakām paldies Madonas novada pašvaldībai.

“Pie avota ir jāatgriežas” – tā atgādina fonds Rakstītāja autores 95. jubilejas gadā, pulcējot kopā interesentus “Dārziņos”. No 13:00 jau būs apskatei atvērta Dzejas klēts, no 14:00 dzejas lasījumi, 15:00 karoga pacelšana pie B. Martuževas Dzejas klēts, tad atskats uz pirmā darba gada vērtībām, t.sk. Lubānas mākslas skolas audzēkņu plenēra darbu daudzinājums un 15:30 ar jaunās koncertprogrammas “Pamet skumjas, pamet nievas…” pirmatskaņojumu mūs priecēs grupa “Baltie Lāči”, skanēs autores dzeja, gan jau zināmas un iemīļotas, arī mazāk pazīstamas dziesmas ar B. Martuževas tekstiem. Vēlāk koncerti būs klausāmi arī citur Latvijā.

Vasara bagātina, aicina, iedvesmo, mums tikai jāļaujas. Izbrīvējiet sev jauku svētdienas pēcpusdienu un izmantojiet iespēju!


Sarmīte Radiņa