Pa Haralda Blaua pēdām

Ziņa publicēta 03.02.2020
"Pa Haralda Blaua pēdām" - izstāde veltīta Haralda Blaua dzīves un sporta gaitām. Izstādē daudz jaunu atklājumu, neredzētu fotogrāfiju, dokumentu un preses liecinājumu.

Pirmais prominentākais šāvējs, pirmais latvietis – olimpisko spēļu medaļas ieguvējs. Olimpiskā bronza šaušanā uz māla baložiem (Stokholma, 1912.). Daudzkārtējs Latvijas rekordists un Latvijas meistars šajā sporta veidā.

Pirmais ievērojamākais latviešu daiļslidotājs. Baltijas provinču meistars figūru slidošanā (Rīga, 1912.) un trīskārtējs Latvijas meistars. Pazīstams tenisists, kaislīgs mednieks un medību suņu audzētājs savā lauku īpašumā "Kiguļu" mājās kādreizējā Kauguru muižā. Viena no redzamākajām figūrām Latvijas sportā.

Šogad, 5. februārī aprit 135 gadi kopš Vidzemē, Madonas pusē – Liezēres pagastā ārsta un rakstnieka Kārļa Blaua ģimenē dzimis izcilais latviešu sportists, arh./inž. Haralds Blaus (1885.-1945.).

"Blaus bija īsts džentelmenis kā sporta laukumā, tā ārpus tā. Viņš bija pati pieticība un iecietība, bez kādām pretenzijām vai iedomības. Vienu gan varu teikt: to sporta nozari, ko viņš bija pasācis, tai pieķērās no sirds, strādājot ļoti daudz un smagi, lai sevi izkoptu un vienmēr būtu augstākā sportiskā gatavībā." Tā par amata brāli ledus laukumā izteicās daiļslidotājs un zinātnieks Pēteris Lejiņš.